Home Exodul creierelor româneşti peste hotare

Exodul creierelor româneşti peste hotare

2 min read
3
0
188

Imaginea migrantului român a fost mereu mai vizibilă pe segmentul forţei de muncă brute. “Migraţia muşchilor” a condus la apariţia fenomenului “căpşunarului” român, cel care, sub presiunea banilor, pleacă în Occident pentru a aduna recoltele altor ţări. Ingineri, muncitori calificaţi, adolescenţi, persoane cu pregătire sau fără prea multă bază pe studii şi experienţă profesională, s-au aliniat la graniţa de vest şi au plecat, în marea lor majoritatea, în Spania şi Italia.“Migraţia creierelor“ are impact asupra economiei, la fel ca “migraţia muşchilor”, dar la nivele diferite.

Mare parte a specialiştilor români care alege să migreze face parte din sistemul medical. Contextul economic din acest moment, în detrimentul angajaţilor la stat, oferă un impuls şi mai mare celor care au terminat o facultate de profil de a pleca în străinătate.

Despre exodul medicilor români s-a vorbit şi înainte de reducerea salariilor cu 25%, dar, în special, după acest moment. Valoarea şcolii româneşti de medicină este apreciată peste hotare, iar ofertele generoase venite din alte ţări, cu salarii chiar şi de cinci ori mai mare decât cele de la noi, conving destul de uşor. În Marea Britanie, spre exemplu, o asistentă poate câştiga până la 2.000 de lire, iar un medic are un salariu dublu.sursa

Load More Related Articles
Load More By Bucur
Load More In 

3 Comments

 1. adriank

  octombrie 1, 2010 at 20:42

  in maxim 2 luni imi iau si eu iar zborul spre tari mai calde ca aici se anunta o iarna si niste ani grei de tot. Dincolo viata este mult mai linistita , salarile chiar si pe criza sunt mai mult decat bune iar nivelul de trai este la ani lumina fata de „Carpathian garden”.

 2. admin

  octombrie 1, 2010 at 22:58

  si uite asa mai pleaca unul :))

 3. Pato Basil

  octombrie 9, 2010 at 19:52

  cu prima ocazie plec si eu! la studii sau daca nu ,la munca dupa terminarea facultatii

Check Also

Cum a construit o familie din Salaj o afacere apicola profitabila incepand cu doar 5 stupi

Pasiunea pentru apicultura a convins o familie din Salaj sa infiinteze, in 2003, prima lor…