Home Personale Irena Sendler

Irena Sendler

3 min read
Comentariile sunt închise pentru Irena Sendler
0
128

Unii a-ti auzit altii nu de acest nume. Poate totusi povestea o sa vi se para cunoscuta. Irena Sendler s-a nascut in anul 15 februarie 1910 în Otwock, Polonia. Ce a facut ea de a ajuns sa fie un instrument de salvare in jur de 2500 de copii evrei o sa aflam in mica istorisire.

Ramasa de copil fara tata, acesta a murit de tifos, fiind infectat, in timp ce trata pacientii refuzati de alti medici, din teama sa nu se imbolnaveasca si ei, asa se face ca, atat copilaria, cat si adolescenta ei, a fost cumva ocrotita de comunitatea evreilor, de unde proveneau bolnavii, pe care tatal ei ii ingrijise si care i-au asigurat educatia.

Irena Sendler, în calitate de soră medicală a reușit, printr-o acțiune de control epidemiologic, să intre în contact cu evreii din ghetoul din Varșovia și să salveze, cu documente falsificate și cu ajutorul unor voluntari, 2500 de copii evrei, care au fost plasați la familii poloneze sau ascunși în mănăstiri și orfelinate.
În anul 1943 a fost arestată de Gestapo și condamnată la moarte; în închisoare a fost schingiuită dar nu a divulgat numele copiilor salvați.

Abia in 1965, Irena a fost recunoscuta de statul Israel, ca una dintre… “drepti dintre neamuri” … ea si colaboratorii ei, salvasera 2500 de copii. Apoi, pe bulevadul catre Memorialaul Holocaustului, din Ierusalim, un pom ii poarta numele. De mai multe roi, Irena a fost nominalizata pentru premiul Nobel.
In 2008, la 98 de ani, Irena inceteaza din viata si pe placa comemorativa, au fost sapate adanc: ” Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai.” Ioan 15;13.

 

Load More Related Articles
Load More By Bucur
Load More In Personale
Comments are closed.

Check Also

Calculator credite nevoi personale: petreci sarbatorile de iarna asa cum vrei!

Tuturor ne plac sarbatorile de iarna, pentru ca vin impreuna cu miros de brad, de mancare …