Personale

Nicio sarbatoare fara vin alb de la Girboiu!

Vinul alb este o bautura foarte importanta, mai ales pentru cei care tin la sfintele sarbatori si vor sa puna pe masa de toate. In Romania, vinul rosu ocupa primul loc la consum urmat de vinul alb, care este la fel de indragit. Crama Girboiu ofera blend-uri fine de vinuri din struguri albi precum Sauvignon Blanc sau Muscat Ottonel.

Vinul alb este de obicei un vin care trebuie ales cu grija mai ales dacaplanuim sa avem anumit epreparate pe masa. In cultura mediteraneana vinul alb este de obicei asociat cu preparatele din peste, fructe de mare, branzeturi sau carnuri usoare, insa lumea gastronomica a demonstrat ca poti consuma vin alb si alaturi de o friptura de mistret. Faimosul soi de struguri Suvignon Blanc are o lunga istorie in Europa si in ultimii 100 de ani a devenit o bautura preferata la nivel mondial.

Sauvignon Blanc isi are originea in Valea Loarei, unde sinonimul sau „fiers” a fost mentionat inca din anii 1500. Numele „sauvignon” este derivat din doua cuvinte franceze: sauvage („salbatic”) si vigne („vita de vie”). Sauvignon blanc este o planta viguroasa (salbatica) in crestere, iar forma frunzelor sale este similara cu cea a vitei de vie salbatice.

Unul dintre parintii sauvignon blanc era vechiul savagnin de struguri (nu este clar cine era celalalt parinte). Acest lucru face din sauvignon blanc un frate al grüner veltliner, chenin blanc, silvaner si verdelho, printre alte cateva struguri originari din centrul Frantei. De acolo, sauvignon blanc s-a raspandit in regiunea din jurul Bordeaux, unde s-a traversat spontan cu cabernet franc, creand cabernet sauvignon cu ceva timp inainte de mijlocul anilor 1750.  Viile Sauvignon Blanc dezvolta muguri tarziu si interesant, de asemenea, se coace devreme. Strugurele se dezvolta cel mai bine in clima temperata care se gaseste in numeroase regiuni viticole atat de diverse precum Bordeaux, California, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda.

Sauvignon Blanc continua sa castige popularitate. De fapt, Sauvignon Blanc este acum al 8-lea cel mai plantat struguri din lume.

Sauvignon Blanc, ca vin si mancare, a fost asociat cu fructe de mare proaspete. Stridiile pe jumatate de coaja si Sauvignon Blanc sunt perfectiune pentru multi. Alte preparate din fructe de mare sunt perfecte cu Sauvignon Blanc, in special crustacee. Sauvignon Blanc si puiul pot functiona, in functie de preparat. Sauvignon Blanc se potriveste, de asemenea, cu o varietate de branzeturi, legume si salate.

Caracteristicile vinurilor Sauvignon Blanc pot varia foarte mult. O mare parte din aceasta variatie depinde de alegerile facute de vinificator. De exemplu, perioada de timp in care mustul ramane in contact cu cojile de struguri. Perioadele mai lungi de timp de contact produc un vin mai intens. Dar acest lucru este contracarat de un vin care ofera o capacitate mai mica de varsta.

Temperatura in timpul fermentatiei joaca, de asemenea, un rol important in caracterul vinurilor. Cu temperaturi mai calde, vinul dezvolta mai multa mineralitate, temperaturile mai reci accentueaza senzatiile si aciditatea fructelor tropicale si citricelor. Multi consumatori simt ca cele mai bune vinuri 100% Sauvignon Blanc sunt produse de Didier Dagueneau si alte produse din Valea Loarei. Caracterul vinurilor seci de Bordeaux cu aromele principale de fructe ale Sauvignon Blanc sunt lime, mar verde, fructul pasiunii si piersica alba. In functie de cat de copti sunt strugurii atunci cand se face vinul, aroma va varia pana la piersica inflorita. Ceea ce face Sauvignon Blanc unic fata de alte vinuri albe sunt celelalte arome ierboase, cum ar fi ardeiul gras, jalapeño, agrisul si iarba. Aceste arome provin din compusi aromatici numiti pirazine si sunt secretul gustului Sauvignon Blanc.

Sauvignon Blanc in amestec variaza de la lamai cerat, grapefruit, tei si mere verzi pana la iarba proaspat taiata sau cosita. In vinurile albe si dulci de Bordeaux, acesta capata senzatii de fructe tropicale acoperite cu miere.

Cum se poate servi vinul Sauvignon Blanc?

La fel ca toate vinurile albe, Sauvignon Blanc trebuie servit la rece. Daca vinul este prea cald, alcoolul va fi mai vizibil, in timp ce aromele si aciditatea vor avea un gust plictisitor. Prea rece, iar aromele si aromele sunt dezactivate. Cea mai buna gama de temperatura este de 18-20 C, care poate fi atinsa timp de doua ore la frigider sau 30-40 minute intr-o baie cu apa cu gheata. Daca nu terminati o sticla de Sauvignon Blanc, inlocuiti dopul si puneti-l la loc in frigider. Aromele vor ramane proaspete timp de 2–4 zile. Dincolo de asta, vinul va incepe sa se oxideze. In acel moment, este cel mai bine folosit pentru gatit.

Crama Girboiu o fera sticle de Sauvignon Blanc premiate la nivel mondial, iar preturile sunt foarte convenabile . Nicio sarbatoare nu poate incepe fara o sticla de vin Girboiu pe masa!

No Comments Found

Leave a Reply