Home Natura Parcul Văcărești are Observator… și viitor.

Parcul Văcărești are Observator… și viitor.

7 min read
Comentariile sunt închise pentru Parcul Văcărești are Observator… și viitor.
0
267

Un premier, un ministru și un șef de ONG stau rezemați de parapet, privind la marea de verdeață și apă care se întinde la picioarele lor, discutând despre alte și alte capitale europene și mondiale care și-au valorificat zonele umede, aducând sute de mii de vizitatori anual în asemenea rezervații urbane. Oaspeți iluștri – de la Ambasadorul Argentinei, E.S. Claudio Perez Paladino la directorul Muzeului Antipa Dumitru Murariu, de la campionul de canotaj Ivan Patzaichin la alpinistul de top Alex Găvan – sunt prezenți la eveniment. Reporteri, cameramani și fotografi se îmbulzesc să prindă o imagine, spânzurându-și obiectivele grele peste marginea balconului.

<div ‘=””>

Ocazia: Inaugurarea Centrului de Observare a Parcului Natural Văcărești , chiar de Ziua Mediului, 5 iunie

Locul: etajul 17, adică spațiul de pe acoperiș, al Turnului 4, complexul rezidențial Asmita Gardens din București, chiar deasupra zonei propuse să devină parc natural.

*

Imagine de vară din zona umedă Văcărești. Foto: Helmut Ignat

Imagine de vară din zona umedă Văcărești. Foto: Helmut Ignat

 

Ordonanța de urgență care crează cadrul legal pentru înființarea Parcului Natural Văcărești a fost semnată ieri și publicată în Monitorul Oficial, a anunțat premierul Victor Ponta. „Atâta timp cât e o idee bună și poate fi pusă în practică e păcat să o oprim, mai ales că prin lipsa noastră de inteligență – am retrocedat, de exemplu, parcuri – Bucureștiul devine un oraș de betoane”, a mai spus primul ministru. „Felicitări pentru cei care nu cedează și duc astfel de proiecte până la capăt”.

Felicitările se adresau unui grup de ONG-uri (Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis și Kogaynon) și revistei National Geographic, care și-au pus în gând cu 41 de luni în urmă să transforme zona mlăștinoasă formată în Groapa Văcărești într-o arie naturală protejată, pentru a le da bucureștenilor posibilitatea de a se bucura de un peisaj ca-n Deltă și de natură în mijlocul orașului.

Liviu Mihaiu, președintele asociației Salvați Dunărea și Delta, dar și decidenții prezenți au asigurat că rezervația urbană nu va fi un loc îngrădit, lăsat în voia animalelor, ci unul în beneficiul oamenilor.

„După procedura legală a dezbaterii publice, urmează să se aloce administrarea parcului, apoi să se facă planul de management, ca în anul următor să știm deja ce e de făcut pentru conviețuirea dintre oraș și acest loc”, a spus ministrul mediului, Attila Korodi.

Ministrul mediului Attila Korodi (strânga), redactorul șef al National Geographic (centru) și fotograful Helmut Ignat (prim plan) le povestesc reporterilor momente din saga Parcului Natural Văcărești. Foto: Silviu Matei

Ministrul mediului Attila Korodi (strânga), redactorul șef al National Geographic (centru) și fotograful Helmut Ignat (prim plan) le povestesc reporterilor momente din saga Parcului Natural Văcărești. Foto: Silviu Matei

 

Din 5 iunie, decizia de creare a acestui prim parc natural urban din România se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, unde bucureștenii sunt chemați să își scrie opiniile argumentate, în termen de 30 de zile.

Observatorul Parcului Natural Văcărești se află în complexul rezidențial Asmita Gardens. Spațiul – pus la dispoziție de Asmita și amenajat de Alpha Bank România –  a fost inspirat pavoazat cu lemn, trestie și iarbă proaspătă, și conține prezentarea parcului și alte materiale informative. „La început nimeni nu voia să ne creadă că pozele de pe panouri sunt chiar de aici, din Văcărești, credeau că le-am luat de pe net!”, a spus Liviu Mihaiu despre colecția de faună și floră din fotografii – doar o parte din cele 94 de specii de păsări, sute de plante și gângănii din bălțile Văcăreștiului.

Vizitarea este gratuită, dar se va face într-o primă etapă doar pe bază de programare la office@salvatidelta.ro

Un colț din Centrul de Observare, găzduit de Asmita Gardens și amenajat de Alpha Bank. Foto: Andreea Dogar

Un colț din Centrul de Observare, găzduit de Asmita Gardens și amenajat de Alpha Bank. Foto: Andreea Dogar

 

De la balconul etajului 17 al Turnului 4, binoclurile și luneta puse la dispoziție de Centrul de Observare îți apropie lumea de iarbă verde, stuf și ochiuri de apă, dar principala atracție e să cuprinzi cu ochii întregul parc, cu toate cele 190 de hectare ale sale. sursa

 

Load More Related Articles
Load More By Bucur
  • Repelentul Naturiz Mosca-Beneficii

    Vara: un anotimp pentru a va bucura de tot ceea ce natura are de oferit – cerul alba…
  • Sisteme de irigatii

    Irigația este un ansamblu de lucrări și operații prin care se aduce și se administrează ar…
  • Montaj Gazon

    Aflați la ce să vă așteptați în timpul procesului de instalare pentru gazon, sămânță sau g…
Load More In Natura
Comments are closed.

Check Also

Cum a construit o familie din Salaj o afacere apicola profitabila incepand cu doar 5 stupi

Pasiunea pentru apicultura a convins o familie din Salaj sa infiinteze, in 2003, prima lor…