Home Personale Permisul de conducere împlineşte astăzi 100 de ani.

Permisul de conducere împlineşte astăzi 100 de ani.

3 min read
3
0
122

Pe 11 octombrie 1913 a intrat în vigoare primul regulament care stabilea cum se circulă cu maşina în România, dar şi cine şi în ce condiţii putea obţine carnetul. Istoria permisului de conducere poate fi văzută la standul Ministerului de Interne de la Salonul Auto Bucureşti.

Prefectura de Poliţie Bucureşti a venit cu ideea de a reglementa circulaţia din cauza creşterii numărului de maşini. Se întâmpla în 1907, când în Capitală erau 138 de autoturisme. Tot atunci au fost gândite şi primele probe ale examenului, iar cei admişi erau întregistraţi într-un catastif. Exista o probă de viteză pe un traseu stabilit, care era întreruptă pe neaşteptate de examinator.

„Examinatorul era chiar şeful Poliţiei Prefecturii. Stătea în zona unde se făceau opturile şi arunca un sac în faţa maşinii”, povesteşte Bogdan Coconoiu, preşedintele Retro Mobil Club România.

Dacă nu frâna la timp, candidatul nu promova examenul. Primul permis a fost emis după ce „Regulamentul pentru circulaţiunea autovehiculelor” a fost publicat în Monitorul Oficial din 1913. Era o hârtie lipită pe o pânză subţire, colorată în roşu, galben şi albastru.

Încă de atunci, ca să obţii un permis de conducere trebuia să fi împlinit 18 ani. Ulterior, în anii 70, examenul pentru carnetul de şofer s-au înăsprit. Candidatul trebuia să treacă testul teoretic, apoi pe cel din poligon, iar la final traseul şi proba de noapte. În anii 90, testele au fost din nou schimbate.

În ceea ce priveşte permisul de conducere, acesta a fost modificat de mai multe ori până s-a ajuns la modelul actual, european. În prezent se pot emite între 400 şi 500 de documente pe oră. Şoferii merg la ghişeele Direcţiei de Permise şi, în cel mult două ore, au actul în buzunar. sursa

Cine are permis de conducere?

Load More Related Articles
Load More By Bucur
Load More In Personale

3 Comments

 1. Iubiri secrete sez 6

  octombrie 13, 2013 at 12:19

  Eu sunt acum la scoala de soferi, abia fac ore de legislatie.

 2. Buculesei

  octombrie 14, 2013 at 17:44

  :))) ma amuza cum se lua acum 100 ani examenul :)))=)))….. La multi ani … :D…

 3. Iulian

  octombrie 19, 2013 at 03:25

  Adevarul este ca era tare fain inainte de Revolutie, se luau permisele mult mai greu.

Check Also

De ce site-ul tau trebuie sa fie optimizat pentru telefoanele mobile

Iti aduci aminte cand ai folosit ultima data smartphone-ul? Sigur ca poti! Asta se intampl…