Istoria IT in imagini

Display-ul de computer a parcurs o istorie lunga pana la dimensiunile si calitatea la care au acces utilizatorii in ziua de astazi. Istoria IT in imagini a display-ului de computer, realizata de PCWorld, prezinta transformarile prin care a trecut monitorul de-a lungul a zeci de ani pana la forma actuala. Istoria display-ului PC incepe inainte de 1964, dar abia atunci a fost creat „strabunicul” monitoarelor moderne.

1) Glass Teletype (1964)

La inceputul anilor 1960, sticla a devenit hartia virtuala a sistemului teletype. Mai rapida si mai flexibila decat hartia, tehnologia glass teletype a dominat interfata computerelor, atasata printr-un cablu care transmitea doar cod pentru text, fara elemente grafice.

2) Monitoarele Composite (1976)

Pretul ridicat al sistemelor teletype a grabit dezvoltarea unei tehnologii alternative. Legarea la un monitor video CCTV (close circuit TV) a fost poate pasul cel mai important in dezvoltarea monitorului modern. Primele computere care l-au folosit au fost Apple I si Sol-20 in 1976.

3) Primele ecrane LCD (1980)

Display-urile cu cristale lichide si-ar facut aparitia in anii 1970, ce ceasuri de mana si calculatoare de buzunar. Abia la inceputul anilor 1980 au ajuns sa fie folosite si la computere, in varianta monocrom si cu luminozitate scazuta, dar cu un consum scazut de energie.

4) Primele monitoare IBM (1983)

Adaptorul CGA, dezvoltat de IBM, si-a facut debutul la inceputul anilor, fiind unul dintre primele sisteme color la calitate grafica video. Au urmat monitoarele EGA cu mai multe culori si rezolutii mai mari, in 1984.

5) Monitoare Macintosh (1984)

Daca in 1984, Macintosh miza pe monitoarele monocrom la rezolutie de 512×342, patru ani mai tarziu Macintosh II a introdus un standard video similar cu VGA, cu paleta cromatica realista si compatibil cu monitoarele externe.

6) Monitoarele RGB (1985)

Cel mai important concurent pentru display-urile Macintosh si IBM in anii 1980 au fost monitoarele RGB, folosite de seria de computere Atari ST si Commodore Amiga.

7) MultiSync si VGA (1987)

NEC a creat primul monitor MultiSync, care elimina nevoia folosirii unui monitor diferit pentru fiecare tip de display (MDA, CGA, EGA). Standardul a aparut insa abia in 1987, odata cu VGA si mufa sa cu 15 pini pentru video analog.

8) Ecrane de laptop imbunatatite (1990)

Tehnologia LCD a trecut prin imbunatatiri importante, inainte sa-si gaseasca nisa: ecranele de laptop. Cresterea cererii de laptopuri a dus la dezvoltarea unor monitoare cu contrast mai bun, unghiuri de vizionare imbunatatite si luminozitate interna pentru folosirea in intuneric.

9) Epoca „cutiei bej” (1995)

Ecranul bombat al monitoarelor bej este reprezentativ pentru anii 1990, cand monitoarele au devenit tot mai ieftine. Compatibilitatea ridicata cu rezolutii multiple au facut ca monitoarele VGA MultiSync sa fie cele mai populare.

10) Monitoare LCD desktop (1997+)

Chiar daca monitoarele CRT au devenit tot mai mici si au oferit chiar un ecran perfect plat, nu au putut concura dupa 2000 cu dezvoltarea monitoarelor LCD. Mai mici si cu consum mai redus de energie, monitoarele LCD au devenit standard in zilele noastre. Acum monitoarele LCD ofera si vizionare de continut 3D (cu ochelari), dar ecranele tactile AMOLED ale tabletelor ar putea prelua suprematia si pe piata PC-urilor in viitorul apropiat.

sursa articolului

 

5 thoughts on “Istoria IT in imagini

  1. Am văzut ceva de genul și în revista Chip. Când te gândești că acu 10 ani nici nu te gândeai la procesoare quad core sau mai știu eu ce tehnologii actuale.

Comments are closed.