Acidul alfa lipoic ar putea avea beneficii importante pentru sănătate, inclusiv în ceea ce privește sprijinirea pierderii în greutate și scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acidul alfa lipoic este un compus organic, care acționează ca un antioxidant puternic. Organismul uman produce acid alfa lipoic în mod natural, dar acesta se găsește, de asemenea, într-o varietate de alimente și sub formă de supliment alimentar. Cercetările sugerează că acidul alfa lipoic ar putea juca un rol în cazul anumitor afecțiuni. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă dacă este cu adevărat eficient. În acest articol vorbim despre acidul alfa lipoic, beneficiile și efectele sale secundare.
Ce este acidul alfa lipoic și unde se găsește
Acidul alfa lipoic este un compus organic care se găsește în toate celulele umane. Este produs în interiorul mitocondriei, unde ajută enzimele să transforme nutrienții în energie. În plus, are proprietăți antioxidante puternice. De altfel proprietățile antioxidante ale acidului alfa lipoic au fost legate de mai multe beneficii, inclusiv scăderea nivelului de zahăr din sânge, reducerea inflamației, încetinirea îmbătrânirii pielii și îmbunătățirea funcției nervoase. Acidul alfa lipoic este solubil atât în apă, cât și în grăsimi, ceea ce îi permite să acționeze în fiecare celulă sau țesut din organism. Producem acid alfa lipoic doar în cantități mici. Produsele de origine animală (carnea roșie și organele) sunt surse excelente de acid alfa lipoic, dar și alimentele vegetale (broccoli, roșii, spanac și varza de Bruxelles) îl conțin.
Suplimentele cu acid alfa lipoic pot fi găsite în farmacii sau magazine specializate în produse naturiste. Este important să consulți un specialist înainte de a începe un regim de suplimente alimentare, deoarece dozele și interacțiunile cu alte medicamente pot varia în funcție de nevoile individuale. De asemenea, este important să alegeți suplimente de calitate, de la producători de încredere.
Proprietățile și beneficiile acidului alfa lipoic
Iată care ar putea fi cele mai importante beneficii ale acidului lipoic la om:
- pierderea în greutate: acidul alfa lipoic ar putea afecta pierderea în greutate, dar nu în mod semnificativ. De asemenea, este important de știut că acidul alfa lipoic nu afectează în mod semnificativ circumferința taliei (un aspect important în cazul unor afecțiuni).
- ameliorează diabetul: dacă nu este tratat la timp, diabetul poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi pierderea vederii, boli de inimă și insuficiență renală. S-a demonstrat că acidul alfa lipoic reduce nivelul de zahăr din sânge (reducând riscul de complicații ale diabetului). S-a mai dovedit că ameliorează simptomele de afectare a nervilor și reduce riscul de retinopatie diabetică (o afecțiune oculară) care poate apărea în cazul diabetului necontrolat. Se crede că acest efect se datorează proprietăților antioxidante puternice ale acidului alfa lipoic. Deși s-a demonstrat că acidul alfa lipoic ajută la controlul glicemiei, acesta nu este considerat un tratament complet pentru diabet.
- poate reduce îmbătrânirea pielii: aplicarea pe piele a unei creme care conține acid alfa lipoic reduce liniile fine și ridurile, fără efecte secundare. Atunci când acidul alfa lipoic este aplicat pe piele, acesta intră în straturile pielii și oferă protecție antioxidantă împotriva radiațiilor ultraviolete dăunătoare ale soarelui.
- poate încetini pierderea memoriei: se crede că daunele provocate de stresul oxidativ joacă un rol critic în pierderea memoriei. Din ceea ce se știe până acum, acidul alfa lipoic încetinește progresia bolii Alzheimer prin neutralizarea radicalilor liberi și suprimarea inflamației. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca acidul alfa-lipoic să poată fi recomandat pentru tratament.
- promovează funcția sănătoasă a nervilor: acidul alfa lipoic încetinește progresia sindromului de tunel carpian în stadiile sale incipiente. Această afecțiune se caracterizează prin amorțeală sau furnicături la nivelul mâinii, cauzate de un nerv afectat.
- reduce inflamația: inflamația cronică este legată de mai multe boli, inclusiv de cancer și diabet. Se crede că acidul alfa lipoic reduce mai mulți markeri ai inflamației.
- ar putea reduce factorii de risc pentru bolile de inimă: proprietățile antioxidante permit acidului alfa lipoic să neutralizeze radicalii liberi și să reducă stresul oxidativ, care este legat de daunele care pot crește riscul de boli de inimă.
Efecte adverse ale acidului alfa lipoic
Acidul alfa lipoic este în general considerat sigur, cu puține sau fără efecte secundare. În unele cazuri, persoanele care îl folosesc pot prezenta simptome ușoare, cum ar fi greață, erupții cutanate sau mâncărimi. Până în prezent, nu există foarte multe studii despre siguranța acidului alfa lipoic la copii și la femeile însărcinate, tocmai de aceea nu ar trebui administrat decât cu recomandare medicală. În caz de diabet, consultă medicul înainte de a lua acidul alfa lipoic, deoarece acesta poate interacționa cu alte medicamente care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Cum se administrează acidul alfa lipoic
Acidul alfa lipoic se găsește în mod natural în mai multe alimente precum:
- carnea roșie;
- organele de carne (ficat, inimă, rinichi);
- broccoli;
- spanac;
- roșii;
- varză de Bruxelles;
- cartofi;
- mazăre verde.
Suplimentele de alfa lipoic se iau cel mai bine pe stomacul gol, deoarece anumite alimente pot scădea biodisponibilitatea acidului. Deși nu există o doză fixă, majoritatea dovezilor sugerează că 300-600 mg este suficient și sigur. Alternativ, poți urma instrucțiunile de pe spatele flaconului. Persoanele cu complicații diabetice sau tulburări cognitive pot avea nevoie de mai mult acid alfa lipoic. În astfel de cazuri, cel mai bine este să întrebi medicul care este doza recomandată.
Interacțiuni medicamentoase posibile
Dacă te afli sub tratament cu oricare dintre următoarele medicamente, nu trebuie să utilizezi acid alfa lipoic fără a discuta mai întâi cu medicul:
- medicamente pentru diabet: acidul alfa lipoic se poate combina cu aceste medicamente pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, crescând riscul de hipoglicemie sau de zahăr scăzut în sânge.
- medicamente de chimioterapie: acidul alfa lipoic poate interfera cu unele medicamente de chimioterapie.
- medicamente pentru tiroidă, levotiroxină: acidul alfa-lipoic poate scădea nivelurile de hormoni tiroidieni. Medicul endocrinolog trebuie să monitorizeze îndeaproape nivelurile hormonilor din sânge și să testeze funcția tiroidiană.
- vitamina B1 (tiamina): acidul alfa lipoic poate scădea nivelul de vitamina B1 din organism. Acest lucru poate fi deosebit de periculos la alcoolici, mai ales în cazurile în care malnutriția este deja prezentă.
Am detaliat în acest articol cele mai importante informații despre acidul alfa lipoic: ce este, beneficiile acestuia pentru sănătate, precum și potențialele efecte adverse. Înainte de a începe un regim care include acest supliment, este esențial să înțelegi efectele posibile, sau să consulți medicul.