Dacă ai gingivită ușoară, este posibil să nu vezi sau să simți niciun semn sau simptom. Cele mai frecvente semne și simptome ale gingivitei sunt:
- Gingiile sunt de culoare roșie sau violet;
- Gingiile sunt sensibile și dureroase la atingere;
- Gingiile sângerează foarte ușor când te speli pe dinți;
- Respiraţie urât mirositoare;
- Gingii umflate;
- Retragerea și lăsarea gingiilor.
Cauze: de unde vine gingivita?
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este acumularea plăcii bacteriene între și în jurul dinților. Aceste depozite declanșează o reacție imună care, în cel mai rău caz, poate duce la distrugerea gingiilor sau la pierderea dinților. Placa care se acumulează pe dinți este o parte naturală a florei bucale și este formată din bacterii care colonizează dinții. Dacă această placă nu este îndepărtată în mod adecvat printr-o îngrijire dentară amănunțită, se formează tartrul pe gâtul dintelui, în imediata apropiere a gingiilor. Atât tartrul, cât și placa care nu a fost îndepărtată pot irita gingiile. Tartrul trebuie, de asemenea, îndepărtat profesional.
Medicamentele, fumatul, predispoziția familiei, modificările hormonale sau boli precum diabetul, cancerul sau HIV pot favoriza gingivita.
Opțiuni de tratament pentru inflamația gingiilor (gingivita)
În timpul controalelor regulate, medicul stomatolog examinează și gura pentru semne ale gingivitei. Dacă aceasta este diagnosticată devreme, poate fi tratată și vindecată imediat. Tratamentul constă, de obicei, în curățarea profesională a dinților și tratamentul de urmărire de către pacient la domiciliu.
Tratamentul dizolvă sau elimină mecanic toate depunerile și tartrul în timpul curățării dentare. Acest proces poate fi incomod pentru unii pacienți, mai ales dacă există multă acumulare de tartru și gingiile sunt foarte sensibile.
În plus, îngrijirea dentară la domiciliu este deosebit de importantă. Periajul și folosirea aței dentare corecte sunt explicate în cabinetul stomatologic. Sunt convenite programări ulterioare recurente și se efectuează o nouă curățare, dacă este necesar.
De asemenea, este important să se restabilească sănătatea generală a dinților și să se elimine orice carie, coroane nepotrivite și dinții nealiniați. Aceasta creează baza pentru cea mai bună curățare posibilă a dinților.
Tipul de tratament parodontal ales depinde si de stadiul bolii. Medicul stomatolog poate trata gâturile dentare care sunt deja expuse din cauza retragerii gingiilor cu o intervenţie microchirurgicala sub microscopul operator.
Reabilitarea estetică se realizează pe gâtul dintelui folosind țesutul propriu al pacientului. Procedura se efectuează de obicei sub anestezie locală și, prin urmare, nu este foarte stresantă pentru pacient.
Tratează gingivita fără durere
Cel mai important obiectiv în tratamentul gingivitei este îndepărtarea aşa-numitului biofilm (placă) si a bacteriilor gingivitei. După ce buzunarele din gingie au fost curățate, urmează să fie rădăcinile sunt curățate. În această curățare și mai profundă, rădăcinile sunt curățate, netezite și lustruite. Infecțiile nu se mai pot forma aici în viitor.
Datorită anesteziei locale, tratamentul gingivitei fără durere este normal astăzi. În urma acestei curățări convenționale a pungilor gingivale sau parodontale, terapia modernă este adesea folosită pentru dezinfecție suplimentară.
Ca tratament alternativ al parodontozei, o singură abordare naturistă nu este suficientă. Pe lângă măsurile minuțioase de igienă, este importantă întărirea sistemului imunitar, astfel încât, acesta să lupte cu bacteriile din gură.
Parodontoza este o afecțiune gravă a sănătății bucale, care poate duce la pierderea dinților și la alte complicații grave. Pericolul parodontozei constă în capacitatea acesteia de a progresa rapid și de a distruge structurile de susținere ale dinților.
Parodontoza este cauzată în mare măsură de acumularea de placă și tartru pe dinți și gingii. Această acumulare duce la inflamarea gingiilor, care poate duce în cele din urmă la distrugerea osului din jurul dinților. Dacă este lăsată netratată, parodontoza poate duce la pierderea dinților și la alte complicații grave de sănătate. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale în prevenirea progresiei acestei boli.
Dacă aveți această afecțiune, cunoscută și sub numele de boală a gingiilor, gingiile sunt inflamate și osul este distrus. Dacă nu periați și nu folosiți ata dentară în mod regulat, placa și tartrul se acumulează și îngreunează vindecarea gingiilor.
Pe măsură ce boala progresează, gingiile tale se desprind de dinți și formează buzunare. Aceste buzunare se umplu cu puroi, ceea ce provoacă și mai multă inflamație.
Pericolul parodontozei este că poate duce la pierderea dinților. De fapt, aceasta este una din cauzele principale ale pierderii dinților la adulți.