Orice intervenție chirurgicală aduce modificări temporare sau permanente. In cazul operației care are ca rezultat stoma, pentru a ameliora maladii și pentru a elimina deficiențe grave, se impun anumite măsuri pentru a echilibra regimul alimentar. Organismul are nevoie de adaptare la noua situație și totul depinde mult de nivelul la care este poziționată stoma pe intestin.
Dacă stoma este proximală (adică este creată deschizătura pe intestinul subțire și nu pe colon) pe intestin , de multe ori e vorba de un debit mare, scaunele sunt mai lichide. În acest caz este necesar să adoptăm un regim alimentar stoma care să diminueze fluxul în timpul zilei.
Cu cât stoma este mai distală, adică stoma e plasată foarte departe pe colon, cu atât fecalele vor fi mai consistente vor fi mai groase și cu atât dieta este mai apropiată de cea pe care o poți avea fără o colostomă.
Atunci când stoma generează o producție ridicată, alimentele bogate în fibre ar trebui evitate, deoarece fibra antrenează apa și accelerează tranzitul. De aceea, pacienților li se recomandă să favorizeze alimentele cu amidon și alimentele cu conținut scăzut de fibre. Acest lucru este esențial. de aici și utilitatea sfaturilor privind regim alimentar colostoma, pentru o bună gestionare a digestiei.
O dietă diversificată este importantă pentru starea generală de sănătate. După intervenția chirurgicală la nivelul sistemului digestiv, este nevoie de ceva timp pentru ca digestia să revină la normal.
Este recomandabil să introduci treptat în meniul zilnic doar un singur aliment nou, în cantități reduse, pentru a vedea dacă acesta ți se potrivește. Vei determina astfel tipul de dietă în funcție de toleranța personală și de regularitatea tranzitul intestinal.
Respectă câteva instrucțiuni în dietă
Mănâncă la intervale regulate, într-o atmosferă calmă și relaxată. Mestecă de multe ori mâncarea. Alege meniuri variate și echilibrate. Medicii recomandă să se bea un litru și jumătate de lichide zilnic (apă, ceaiuri din plante, sucuri naturale, etc.).
Multe persoane cu stomă se tem că alimentația le influențează mirosul care provine de la stomă. În mod normal, pe parcursul zilei, nu ar trebui să existe miros căci punga se fixează corect și aderă la abdomen. Cu toate acestea, e bine să ții cont de anumite sfaturi pentru regim alimentar colostoma.
În caz de mirosuri neplăcute
- Reduci din alimentație ouăle, peștele, usturoiul, ceapa, condimentele, unele brânzeturi, ciuperci, sparanghel.
- Nu te hrăni în exces
- Preferă iaurturile, spanacul, salata verde și pătrunjelul, sunt alimente care reduc mirosurile neplăcute
- Folosește o pungă cu filtru. Păstrează filtrul curat și schimbă filtrul cu regularitate.
- Utilizează o pulbere deodorantă recomandată de terapeutul tău
În caz de gaze neplăcute
- Evită legume crude – varza, ceapa, usturoiul, leguminoasele, prazul,
- Nu mânca pâine proaspătă, evită băuturile carbogazoase, berea, ouăle și produse de patiserie care produc gaze.
- Folosește tablete de cărbune, pungi cu filtru
- Consumă regulat iaurt
În caz de diaree
- Evită felurile de mâncare prea condimentate, prune uscate, spanac, sosuri,
alimente prăjite, rubarbă, băuturi sau alimente congelate.
- Scade consumul de fructe proaspete, sucuri de fructe și
legume crude.
- Mănâncă banane și tapioca
- Adaugă orez și apă de orez în dieta ta
- Bea suficient, nu te deshidrata.
- Adresează-te medicului dacă diareea persistă.
În caz de constipație
- Mărește cantitatea de băuturi
- Preferă alimente cu fibre
- Introdu in alimentație legume si salate sporind porțiile încet, încet.
- Evitați alimentele care constipă, cum ar fi orezul, cartofii, cacao și ciocolată.
- Consumă alimente laxative ușoare, cum ar fi prune uscate și smochine.
- Mișcarea și mersul pe jos stimulează tranzitul intestinal.