Comunicat de presa Comunicate de presa Internet

Acoperisul verde – solutie de viitor!

Acoperisul verde nu este o noutate. De fapt, aceasta tehnica veche de mii de ani a fost folosita inca de la inceputurile civilizatiei Babiloniene, ca apoi sa isi gaseasca drum in Europa si insulele Britanice.  Un acoperis biodivers, aduce multe avantaje unei structuri locuibile. In primul rand, este un izolant perfect, deoarece vara mentine o temperatura “racoritoare”, iar iarna impiedica pierderile energetice generate de sursa de caldura. Tot mai multe argumente online pot fi gasite de persoanele interesate care dau click aici pentru a citi cat mai multe despre acest proiect finantat de Fondul IKEA pentru Mediul Urban.

Avand un acoperis verde garanteaza o izolare termica si acustica mai mare pentru intreaga cladire, cu atat mai mult daca fatadele exterioare sunt acoperite si de asa-numitul „verde vertical”. Invelisul creeaza, de fapt, o bariera de intrare si de iesire, impiedicand patrunderea caldurii mari de vara si, dimpotriva, mentinand caldura facuta de dispozitivele de incalzire de pe timpul iernii, economisind pana la 30% din costurile de aer conditionat. Acoperisurile verzi beneficiaza, de asemenea, de apa de ploaie si pot deveni adevarate gradini de legume cu fructe si legume de sezon, in special pentru culturile care nu au radacini mari si adanci, precum dovlecelul, rosiile sau fructele de padure.

Cum se realizeaza un acoperis verde?

Acoperisul verde este o lucrare de arhitectura a cladirilor care trebuie realizata, o evaluare a fezabilitatii de catre expertii din sector (ingineri si arhitecti). Inainte de a incepe instalarea, de fapt, trebuie sa tineti cont de faptul ca straturile din care este alcatuit acoperisul verde au o greutate care variaza de la 60 la 150 kg pe metru patrat. Trebuie sa fim siguri ca structura portanta a casei noastre poate suporta aceasta greutate. In plus, pentru un acoperis verde de succes, trebuie utilizata o izolatie termica buna si trebuie creat un sistem de drenaj pentru apa, astfel incat sa se evite posibilitatea unei infiltrari care ar putea deteriora structura cladirii.

Cresterea plantelor are, in mod evident, efecte benefice asupra microclimatului: o terasa reflecta radiatia soarelui, crescand astfel caldura stocata in zona inconjuratoare (caldura care va fi apoi eliberata in timpul noptii contribuind astfel la mentinerea unei temperaturi ridicate). O suprafata verde transforma radiatia solara in energie vitala (fotosinteza plantelor).

Acoperisul verde retine o cantitate mare de apa de ploaie si apoi o elibereaza treptat (drenuri si evaporare). Astfel, riscul de inundare a drumurilor, subsolurilor, pasarelor etc. este redus. Se estimeaza ca un acoperis verde cu o grosime de sol vegetala de 5 pana la 7 centimetri pastreaza pana la peste 70 la suta din precipitatiile medii anuale.

Zonele verzi au o capacitate foarte importanta de a intercepta praful aerian: in medie, 4.000 de grame pe ora au fost retinute pe suprafetele de gazon combinate cu prezenta copacilor. Acoperisul verde contribuie la acest proces.

Se constata ca prezenta unui gard viu care desparte o gradina de strada are efect si asupra reducerii zgomotului.

Dupa cum vedeti, exista o multime de avantaje pentru a opta pentru asa ceva. In plus, veti contribui la crearea unui mic ecosistem si pentru anumite pasari sau insecte, cum ar fi albinele, atat de importante pentru noi.

Un acoperis verde trebuie implementat cat mai curand si pentru cat mai multe locuinte.

No Comments Found

Leave a Reply