Adio Xp, bine ca exista Ubuntu…

Pe 8 aprilie, Microsoft a oprit suportul pentru Windows XP, sistemul de operare cu o vechime de 12 ani. Platforma are încă o cotă de piaţă de 27% pe segmentul de computere personale, fiind a doua cea mai populară din lume după Windows 7, potrivit serviciului de monitorizare Net Applications. Utilizatorii pot folosi în continuare XP, însă în cazul unei breşe de securitate nu vor mai primi o actualizare pentru rezolvarea problemei.

Oprirea suportului înseamnă că Microsoft nu va mai oferi actualizări de securitate pentru consumatori. „Acest lucru înseamnă că foarte multe persoane vor deveni vulnerabile pe măsură ce patch-urile de securitate se epuizează. Astfel, fiecare vulnerabilitate care va fi descoperită de acum înainte va deveni o vulnerabilitate de tip zero-day – pentru care nu există nicio şansă de remediere”, explică David Emm, Senior Regional Researcher în cadrul companiei de securitate Kaspersky Lab.

Companiile şi instituţiile publice vor mai primi asistenţă timp de un an de acum încolo, contracost. De exemplu, Marea Britanie a plătit peste 5,5 milioane de lire sterline pentru ca PC-urile cu XP folosite de autorităţi să primească actualizări.

Doi bani nu ma intereseaza de Windows cand stiu cat de bun este Ubuntu. Oleee…

Consumatorii vor primi ultima rundă de actualizări pe 8 aprilie. De asemenea, mulţi producători de hardware şi software nu vor mai oferi suport pentru drivere de Windows XP (ex: imprimante, tastaturi, mousi, camera foto etc.). „Fiecare aplicaţie neactualizată va deveni un alt punct vulnerabil pentru dispozitivul utilizatorului, crescând şansele de atac”, avertizează Kaspersky Lab.

Tot pe 8 aprilie, Microsoft a oprit şi suportul pentru suita de productivitate Office 2003.

Microsoft susţine că Windows XP este un sistem de operare prea vechi pentru standardele tehnologice actuale şi o ţintă pentru hackeri. De aceea, compania încurajează consumatorii, companiile şi guvernele să treacă la o versiune mai nouă.

O soluţie pentru cei care nu au bani pentru o licenţă de Windows 7 sau Windows 8.1 este instalarea pe computer a unui sistem de operare gratuit, precum cele bazate pe Linux – Ubuntu sau Fedora.

6 thoughts on “Adio Xp, bine ca exista Ubuntu…

Comments are closed.