Analizele de sânge sunt printre cele mai frecvent solicitate tipuri de examinări medicale, deoarece ajută la diagnosticarea precoce a mai multor afecțiuni, dar totodată sunt instrumente importante în evaluarea schimbărilor corporale care au avut loc de-a lungul timpului. Analizele de sânge pot consta în mai multe teste importante care urmăresc diferențele subtile ale markerilor biologici, ajutând astfel la diagnosticarea mai multor afecțiuni medicale.
Analizele de sânge reprezintă un test de rutină și una dintre cele mai comune proceduri de laborator. De obicei, medicii solicită pacienților un set de analize la sânge în timpul unei examinări fizice de rutină, mai ales dacă suspectează anumite cauze subiacente ale bolii sau dacă pacientul urmează să fie supus unei proceduri medicale majore. Dar cât de des ar trebui efectuate analizele la sânge? Iată, în cele ce urmează, câteva informații care vă pot fi de folos:
Cât de des ar trebui să faceți analizele de sânge?
Frecvența efectuării analizelor de sânge depinde atât de starea personală de sănătate, cât și de investigațiile pe care le realizează medicul pentru a vă ajuta să obțineți o stare cât mai bună de sănătate. Analiza sângelui constă dintr-o varietate de teste diferite care verifică componentele foarte selective din sânge, inclusiv electroliți, hormoni și proteine speciale. Medicul personal vă poate solicita un set de analize de sânge din trei motive principale, și anume:
Examinare fizică anuală. Medicul vă poate solicita o analiză a sângelui în timpul examenului fizic general anual. Astfel, medicul va putea ști mai precis cum funcționează corpul pacientului său și poate surprinde din timp semnele care indică o posibilă afecțiune medicală.
Afecțiuni medicale de bază. Dacă aveți un istoric medical complex și suferiți de afecțiuni precum obezitate, diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială, boli hepatice și renale, medicul vă poate recomanda să efectuați mai frecvent analize de sânge pentru a vă monitoriza îndeaproape starea de sănătate. În general, este recomandat ca persoanele care suferă de afecțiuni de bază să își efectueze analize de sânge la fiecare 3 sau 6 luni.
Afecțiunea bruscă a simptomelor. Apariția unor simptome precum dificultăți de respirație, oboseală, urinare frecventă, umflarea picioarelor și a feței – toate necesită o programare imediată la medic. În astfel de situații, medicul vă va solicita un set complet de analize de sânge pentru a efectua o evaluare detaliată a stării de sănătate și pentru a vă oferi un diagnostic cât mai precis. Este important să vă asigurați că îi oferiți medicului o prezentare detaliată a simptomelor pe care le simțiți, a problemelor medicale din trecut și, de asemenea, menționați istoricul medical al familiei.
Cum se desfășoară procedura de efectuare a analizelor de sânge?
Procedura este simplă și este efectuată de către un flebotomist, care vă va igieniza pielea înainte de a colecta proba. Probele vor fi colectate în câteva eprubete în funcție de numărul de teste și de cerințele acestora. După recoltare, zona de puncție este acoperită cu un bandaj steril. Analiza de sânge este o procedură de rutină în laboratoare, cabinete private și în spitale datorită eficienței costurilor, specificității ridicate și abordării minim invazive. Puteți efectua un set complet de analize de sânge la Centrul Medical Avanta, unde analizele de sânge durează între 24-72 de ore de la recoltarea probei. Deși variază în funcție de laborator și de natura testelor, aceasta este perioada medie de așteptare. Puteți primi rezultatele analizelor de sânge prin e-mail pentru conveniență sporită.
Este recomandat să nu mâncați înainte de recoltarea probei, deoarece alimentele pot afecta anumiți parametri precum zahărul din sânge, lipidele, panourile metabolice și testele funcției hepatice. Este bine să nu mâncați timp de 8 ore înainte de a vă prezenta la laborator, așa că vă puteți programa recoltarea probelor chiar înainte de micul dejun pentru a nu vă înfometa în timpul zilei.