Anvelope, după modul de utilizare.

Anvelopele de iarna au o importanta semnificativa in ceea ce priveste siguranta si aderenta masinii. Este imperativ sa dotam masina cu anvelope in functie de sezonul in care ne aflam. Iarna, pe un carosabil acoperit cu zapada, anvelopele au aproximativ 30-40% din aderenta pe care ar avea-o in conditii normale. Anvelopele sunt singura suprafata de contact intre masina si carosabilul alunecos, este important sa avem o aderenta cat mai buna.

Anvelopa este o bucată toroidală din cauciuc care este se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.

Din punct de vedere constructiv există două tipuri de anvelope – radiale și diagonale. Anvelopa radială este standard pentru aproape toate mașinile moderne.
Anvelopele, după modul de utilizare, mai pot fi anvelope de vară, de iarnă sau mixte (all seasons).

Ce le mai importante si mai cunoscute firme sunt:

Bridgestone este un fabricant de anvelope din Japonia. Compania japoneza de anvelope Brigestone a fost fondata in 1931 de catre Shajiro Ishibashi in Kurume, Fukuoka din Japonia. In momentul de fata Brigestone ocupa primul loc in ierarhia mondiala a fabricantilorde anvelope urmata de Michlin si Good-Year.

Continental AG (din germană de la Continental Aktiengesellschaft) este un concern internațional cu sediul în Germania, producător de componente auto: anvelope, sisteme de frânare, sisteme de control al stabilității, etc. Concernul, cu sediul central în orașul german Hanovra, este pe plan mondial al doilea producător de sisteme electronice de frânare și al patrulea la producția de anvelope.

Michelin în România.Compania activează pe piața din România din anul 2001, operând trei unități de producție – Anvelope Florești (numită și Victoria Florești), care produce cauciucuri pentru autoturisme și camionete, Anvelope Zalău – anvelope de camion și industriale, și Cord Zalău, care produce cord metalic. Producția din România este destinată atât pieței locale, cât și exportului. Investițiile Michelin în România, însumează 220 de milioane de euro.

Pirelli în România.Compania este prezentă și în România, unde a investit circa 250 de milioane de euro în perioada 2003-2008. Deține o fabrică de anvelope auto la Slatina și o fabrică de cord metalic pentru anvelope, tot în Slatina.

Am gasit aici oferte foarte bune la anvelope, se apropie sezonul in care trebuie facuta schimbarea anvelopelor. Cei care vor fi depistaţi fără anve­lope de iarnă atunci când vremea va da semne clare de iarnă, va suporta consecinţele legale. Prin OUG nr. 5 din 2011 a fost modi­ficată OUG nr. 195 din 2002, republicată pri­vind cir­culaţia pe drumurile publice, intro­ducându-se obli­­gati­vita­tea do­tării cu anve­lope de iarnă. Amendă vor primi şi şoferii care au ANVELOPE DE IARNĂ uzate. Acestea trebuie să nu aibă crăpături pe părţile laterale, pe partea centrală de rulare să aibă o adâncime de minimum 1.6 pe două treimi din lăţimea benzii de rulare. În plus, e nevoie ca anvelopele să corespundă datelor din Cartea de Identitate a Vehiculelor privind dimensiunile anvelopei, a jentei şi coeficientul de viteză şi sarcină.

 

3 thoughts on “Anvelope, după modul de utilizare.

  1. Nu esti singurul, nici noi la serviciu nu le-am dat jos…am mers cu aceleasi toata vara. Sa vezi in viraje…ce frumos se aude, parca le iei cu frana de mana. 😀

Comments are closed.