Cand duci copilul la terapeut

Multi copii sau adolescenti au probleme care le afecteaza modul de a simti, de a gandi si le influenteaza negativ performantele scolare. Terapia la psiholog este, de fapt, tratamentul acestor probleme. Este o modalitate de a-ti ajuta copilul, in asa fel incat sa nu se ajunga la lucruri care il pot afecta pe termen lung. Cu ajutorul terapiei, copiii sunt incurajati sa vorbeasca si sa invete cum sa infrunte problemele pe care leu. Mergand la sedinte la psiholog, vor reusi sa coopereze, ca comunice si sa treaca peste situatiile care ii macina. Pentru copii, problemele pot fi de zeci de ori mai apasatoare decat pentru adulti. Pentru ca cei mici inca nu au capacitatea de a-si controla anumite sentimente, sunt mult mai afectati de unele lucruri. Sunt numeroase cazuri cand cel mic este supus unei presiuni mari din partea celor din jurul sau sau din partea unei anumite situatii. De aceea, un specialist este cel mai in masura sa se ocupe de partea emotionala a celui mic si, desigur, sa te sfatuiasca si pe tine ce sa faci in asemenea cazuri.

Unul din acesti specialisti este medicul Florentina Matreata, care, printre altele este si psiholog pentru copii, in Bucuresti. Ea ii poate ajuta pe cei mici si pe adolescenti sa treaca usor peste situatii cum ar fi:
-problemele de familie;
-probleme la scoala;
-bullying;
-probleme de sanatate.

De asemenea, cu ajutorul psihologului, copiii, cat si parintii lor, pot sa inteleaga mai bine de ce acestia experimenteaza sentimente adanci de tristete, furie, stres, stima de sine scazuta, mahnire.
Parintii care au copii care sufera de ADHD, depresie, probleme alimentare, tulburari de comportament, tulburari legate de o trauma, pot alege, cu incredere, sa apeleze la serviciile medicului Florentina Matreata.

Copiii ajung la terapie cand nu pot sa isi rezolve anumite probleme singuri. Sau au nevoie de ajutor cand aceste probleme le afecteaza foarte mult viata de zi cu zi. Daca lucrurile nu se imbunatatesc de la sine sau dupa ce parintele discuta cu ei, atunci este cazul sa se apeleze la un specialist. Adesea, la sedinta vor fi invitati si celilalti membri pentru a se incerca o comunicare cat mai eficienta, pentru a invata impreuna si pentru a crea anumite legaturi. De multe ori, parintele incearca sa discute cu copilul despre ceea ce il apasa, insa, de teama sau rusine, copilul poate nu va fi deschis si va refuza sa se destainuie. Avand pregatirea necesara, medicul Florentina Matreata, va sti exact cum sa se apropie de cel mic si sa il faca sa spuna tot ce il apasa, in asa fel incat, impreuna, sa gaseasca o solutie la problema pe care o are.

In terapie, copiii vor invata treptat cum sa se detaseze si sa discute deschis despre situatiile prin care au trecut. Pentru cei mai mici, va fi nevoie sa se lucreze cu intreaga familie, sa deseneze, sa se joace si sa vorbeasca. Pentru copiii mai mari si pentru adolescenti, terapeutul aplica alte metode, specifice varstei. Vorbesc  deschis despre sentimente si rezolvarea problemelor. Copiii vor fi incurajati si felicitati pentru fiecare reusita. Acestia vor incepe sa creada in ei si sa isi gaseasca fortele. Terapia ajuta la construirea unei gandiri sanatoase si unor obiceiuri la fel de bune.

La inceput, psihologul se va intalni cu tine si copilul tau. Va pune intrebari si va asculta. Acest lucru il va ajuta sa afle cat mai multe lucruri despre copil si despre problemele lui. Terapeutul iti va spune ce trebuie facut pentru a-l ajuta pe cel mic.

Cateva din aceste activitati includ:

– Discutiile. A discuta reprezinta o cale sanatoasa de a-si exprima sentimentele. Atunci cand copiii isi “pun” sentimentele in cuvinte si nu in actiuni, lucrurile vor fi mult mai bune pentru ei. Atunci cand cineva ii asculta si stiu ce simt, copiii sunt gata sa invete.

– Activitati. Terapeutul foloseste activitati prin care sa ii cunoasca mai bine pe copii. Ii poate pune sa deseneze sau sa se joace cu anumite lucruri. Pot sa invete si cum sa respire calm, pentru a elimina stresul.

– A pune in practica abilitati noi. Terapeutul il ajuta pe copil sa puna in practica ceea ce invata. Acesta se poate juca si poate invata sa isi astepte randul, sa foloseasca auto-controlul, sa fie rabdator, sa urmeze instructiuni, sa asculte, sa piarda, sa imparta etc.

Asculta-ti copilul si vezi cand ceva nu este in regula. Du-l la specialist pentru a fi sigura ca cel mic este in siguranta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *