Personale

Cand si de ce sunt necesare aparate dentare?

Daca aveti dinti strambi si / sau o muscatura gresita, exista o varietate de tratamente care pot ajuta la indreptarea dintilor, inclusiv aparatele dentare. Toate aceste operatiuni tin de ramura stomatologiei numita ortodontie , iar tratamentul cu aparat dentar poate fi cel mai simplu si mult mai util decat cel chirurgical.

Medicul dentist sau ortodontul pe care il alegeti va pune intrebari despre starea sanatatii dvs., va efectua un examen clinic, va face radiografii ale dintilor, va face radiografii cu fata si dintii per ansamblu si uneori pot solicita si o tomografie craniana. Un plan de tratament adecvat se face pe baza analizei informatiilor colectate.

In unele cazuri, un dispozitiv detasabil va fi tot ceea ce este necesar. In alte cazuri rare (mai ales atunci cand exista o suprasolicitare sau o suprasaturatie extrema), poate fi necesara o interventie chirurgicala. In cele mai multe cazuri, totusi, vor fi necesare aparatele dentare.

Ce tipuri de aparate dentare sunt disponibile?

Daca aparatul dentar este intr-adevar solutia pentru dvs., dentistul sau ortodontul va prescrie un aparat specific nevoilor dvs. Aparatele pot fi formate din benzi, fire sau gutiera  corectiva fixa sau detasabila. Nici o metoda nu functioneaza la fel pentru toata lumea.

Cum functioneaza aparatele dentare?

In ansamblul lor, aparatele functioneaza prin aplicarea unei presiuni continue pe o perioada de timp prestabilita pentru a misca incet dintii intr-o anumita directie. Pe masura ce dintii se misca, osul isi schimba forma pe masura ce se aplica presiunea.

Aparatele dentare clasice sunt formate din urmatoarele componente:

  • Elementele de fixare sunt patratele mici care sunt lipite direct in partea din fata a fiecarui dinte cu un agent dentar special de lipire sau sunt atasate benzilor ortodontice. Aceste elemente se comporta ca niste manere, tinand firele arcuite care misca dintii. Exista mai multe tipuri de elemente de fixare, inclusiv din otel inoxidabil si ceramica sau plastic, care sunt adesea selectate deoarece sunt mai putin evidente. Ocazional aceste elemente de fixare sunt cimentate in spatele dintilor, pentru a fi ascunse.
  • Benzile ortodontice sunt materiale din otel inoxidabil, transparente sau nu care sunt prinse pe dinti cu agenti dentari de lipire. Se infasoara in jurul fiecarui dinte pentru a oferi o ancora pentru elementele de fixare. Benzile transparente sau de culoarea dintelui sunt optiuni cosmetice atragatoare, dar sunt mai scumpe decat otelul inoxidabil. Acestea nu sunt utilizate la toti pacientii. Unii oameni au doar elementele de fixare si nu exista sarme sau benzi.

  • Distantierele sunt separatoare care se potrivesc intre dinti pentru a crea un spatiu mic inainte de plasarea benzilor ortodontice.
  • Sarmele se ataseaza de elementele de fixare si actioneaza ca piste pentru a ghida miscarea dintilor. Firele pot fi facute din metal sau pot fi colorate sau transaprente.
  • Legaturile sunt inele mici de cauciuc sau fire fine, care fixeaza firul pe elementele de fixare. Ele pot fi transparente, metalice sau colorate.
  • Un tub amplasat pe ultimul dinte tine bine in pozitie capatul sarmelor directionale.
  • Tuburile elastice de cauciuc mici, numite ligaturi, tin firele arcuite in brate.

.

No Comments Found

Leave a Reply