Personale

Care este cauza căldurii extreme din Alaska?

Fenomenul încălzirii globale, intens studiat în ultimii ani, continuă să fie privit de o bună parte a publicului cu scepticism, în ciuda faptului că o majoritate covârşitoare a oamenilor de ştiinţă consideră că fenomenul există, iar consecinţele sale vor fi devastatoare.
Inca un motiv pentru care sa credem ca planeta se incalzeste.In fiecare an parca vara devine din ce in ce mai cald.Nu se mai tine cont de continent se pare.În ultimele zile, locuitorii statului american Alaska s-au confruntat cu un fenomen neobişnuit: temperaturi foarte ridicate, ce au dus la doborârea recordurilor din numeroase oraşe şi sate.

Temperaturile din această săptămână au fost mai ridicate în Alaska decât în celelalte state ale SUA, recordul de 36 grade Celsius fiind înregistrat în Talkeetn a. Pe 19 iunie numeroase localităţi din Alaska au înregistrat recorduri fără precedent în istoria statului american. Valdez, în sudul statului, a atins pragul de 32°C, iar până atunci cea mai mare temperatură înregistrată pe 19 iunie fusese de 24°C (recordul absolut al localităţii era de 31°C).

Cauza acestui fenomen a fost surprins într-o imaginea realizată de NASA cu ajutorul instrumentului MODIS de pe satelitul Terra:

Un studiu a arătat că fenomenul din Groenlanda este provocat de încălzirea globală în mod indirect. Acest fenomen afectează tiparul curentului jet stream , ceea ce face ca sistemele de presiune atmosferică ridicată să rămână blocate într-un loc. „Cu alte cuvinte, vremea se schimbă deoarece clima se schimbă. Sistemul climatic Arctic, în particular, suferă o evoluţie rapidă din cauza schimbărilor ce au loc acolo: pierderea gheţii (ceea ce expune apa mai întunecată, care absoarbe mai multă căldură de la soare), dereglarea curentului jet stream şi alte variaţii subtile ce provoacă transformări ale tiparelor normale de vreme”, subliniază Plait.

Topirea din Groenlanda şi temperaturile ridicate din Alaska reprezintă noi semne – dacă aveam nevoie de noi semne – ce atestă că schimbările climatice sunt reale. Şi mai îngrijorător este faptul că modelele climatice folosite înainte nu preziceau astfel de evenimente. Clima este complexă şi foarte dificil de modelat cu acurateţe”, a concluzionat Plait.sursa

 .

1 Comment

  • cotos

    E un proces normal, pe care pamantul l-a facut ciclic. Nu trebuie sa dam vina mereu pe incalzirea globala. Da, ajuta si asta, insa pamantul se schimba constant. Asa a facut mereu.

    Reply

Leave a Reply