Care sunt cele mai comune tipuri de proteze dentare

Proteza dentara este un subiect comun atat in randul tinerilor cat si pentru persoanele in varsta. Exista mai multe tipuri de proteze dentare pe care le prezentam si noi in cele ce urmeaza.

Protezele dentare partiale sunt o alternativa foarte buna pentru tratamentul edentatiilor partiale. Lipsa unuia sau a mai multor dinti atunci cand din diverse motive lucrarile pe implanturi sau pe punti fixe pot sa fie executate.

O proteza dentara executatat partial este facuta din dinti artificiali atasati la baza facuta din material acrilic de culoarea gingiilor. Baza de culoare alaturi de dintii artificiali formeaza o seaua protezei. Uneori aceste sei sunt sustinute si de o structura metalica cu rolul de a creste buna rezistenta a protezelor si au rolul de a asigura stabilitatea lor in cavitatea bucala.

Proteza dentara aprtiala are rolul de a restura unul sau chiar mai multi dinti pe cand proteza totala are rolul de a inlocui toti dintii de pe o anumita arcada.

Protezele dentare partiale sunt indepartate de catre pacient si de aceea se mai numesc si lucrari protetice mobilizabile. Puntile dentare de exemplu, sunt cimentate definitiv pe dinti si nu se pot indeparta din cavitatea bucala.

Cand sunt recomandate protezele dentare?

De obicei proteze partiale sunt folosite in 2 situatii:

In primul rand sunt foloste ca solutii provizorii pentru restaurarea functiilor estetice pe o perioada de tranzitie catre lucrari mult mai complexe.

Sunt solutii foarte bune pentru a inlocui unul sau chiar mai multi dinti lipsa atunci cand pacientul nu isi permite restaurari pe diverse implanturi sau punti fixe. In general, protezele mobilizabile costa mai putin comparativ cu lucrarile pe punti dentare extinse sau pe implanturi.

Sunt si situatii clinice cand implanturile dentare nu se pot executa si nici puntile fixe. De exemplu, sunt afectiuni generale sau afectiuni locale care contraindica anestezia, plasarea de implanturi si interventiile chirurgicale.

Puntile dentare amplasate pe dintii naturali nu se pot realiza decat atunci cand dintii care au ramas in cavitatea bucala sunt suficienti ca si numar sau daca impantarea lor este una adecvata.

Protezele partiale au mai multe tipuri de sprijin:

Ele se sprijina pe gingie si pe osul alveolar in zonele unde inainte existau dinti. In cazul in care este executata o proteza pe arcada superioara ea se va sprijini pe palatul osos sau chiar pe cerul gurii.

Protezele partiale se vor atasa de o parte a dintilor care au ramas in cavitatea bucala cu ajutorul unor crose sau cu ajutorul sistemelor speciale care asigura ancorarea.

Proteza partiala care are corsete metalice

Protezele cu croseta metalica sunt confectionate din acrilat si sunt indicate in general ca restaurare provizorie. Crosetele metalice care ies din proteza inconjoara gatul dintilor din vecinatate cu scopul de a ajuta la sprijinirea lucrarii.

Tipul acesta de lucrare se va executa frecvent in trecut. Protezele cu crosete au o stabilitate precara, confortul este redus si se uzau foarte repede. Uneori aceasta proteza se putea scoate din gura utilizand limba. Unicul avantaj al genului acesta de proteza este pretul mic.

 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *