Indiferent daca acum doresti sa incepi sa inveti SEO, oferi servicii SEO sau esti ownerul unui business si doresti sa externalizezi promovarea online a companiei catre o firma SEO, intrebarea “Cat timp dureaza sa obtii rezultate bune pentru pozitii de top in Google” pare sa ne macine pe toti.Ei bine, este timpul sa intelegi exact ce factori influenteaza timpul necesar pentru pozitionarea unui site, astfel incat sa poti aproxima, cel mai eficient dupa un audit SEO, cat timp va dura pentru propulsarea unui site si, daca este cazul, sa semnezi un contract cu clientul sau firma cu care porti discutii legate de servicii.
Raspunsul la aceasta intrebare poate intarzia sau chiar poate sa nu vina niciodata, avand ca si consecinta chiar anularea incheierii unui contract de servicii SEO, pentru ca efectiv nu poti spune concret perioada exacta cat va dura cresterea unui site.Pozitionarea unui site, in special pe termeni mai multi si de dificultate mare, fiind totodata retinut de alti factori dinamici necontrolabili precum algoritmii Google, actiunile competitiei sau chiar bugetul clientului, refuzul de a modifica site-ul pentru a tine pasul cu tehnologia moderna sau de a rezolva problemele tehnice care impiedica buna indexare.
Scurt Sfat: Un lucru care imi place este sa studiez site-uri si ofer Audit SEO gratuit din partea ADfel Digital Marketing, una dintre firmele care ofera servicii SEO Bucuresti, in special atunci cand se poarta discutii cu privire la angajamentul pentru servicii SEO pe o perioada mai indelungata, respectiv pentru perioada pe care anticipez ca reusesc sa aduc site-ul in primele pozitii din Google.
Cu toate acestea, pe piata exista si clienti mai putin cinstiti, care beneficiaza de un audit profesional si mai apoi fug cu acesta la alte agentii sau firme SEO, caz in care se factureaza doar auditul fara a mai continua cu serviciile propuse.Obisnuiesc sa fac asta deseori, iar un audit simplu pentru un site mic poate dura aproximativ jumatate de ora, insa daca site-ul este mare, auditul poate dura si cateva zile. Intotdeauna verific manual paginile unui site si mai apoi utilizez instrumente SEO care ma ajuta sa descopar eventuale probleme mai greu de descoperit.
Dupa nenumarate audituri SEO efectuate de-a lungul timpului am invatat sa identific o mare parte dintre factorii care influenteaza pozitionarea in rezultatele Google.
Stadiul si performanta actuala a site-ului
Primul lucru care trebuie luat in considerare este site-ul propriu-zis. Daca sunt identificate probleme, rezolvarea acestora va dura si nu va tine neaparat de zona SEO, cat de web development.Acest lucru nu inseamna ca nu se poate trece mai departe la studierea cuvintelor cheie, la identificarea unor indicatori de performanta KPI si stabilirea unor obiective cu clientul sau furnizorul de servicii sau crearea de continut pe baza unei strategii. Din contra ar trebui sa faci asta cat mai curand posibil.
Cu toate acestea daca site-ul sufera din motive ale unor probleme tehnice sau, spre exemplu, nu este are varianta adaptabila pentru versiunea de mobil, cu certitudine rezultatele vor intarzia sa apara pentru ca prioritatile trebuie orientate catre zona cea mai critica.Iata cativa factori sau aspecte care pot influenta foarte mult clasamentul site-ului tau in rezultatele Google:
Viteza de incarcare a site-ului
Viteza de incarcare a site-ului nu este un factor de ranking in sine, dar poate influenta pozitionarea unui site, daca optimizarea este la extreme.Asadar, daca site-ul este foarte lent, utilizatorii care nu au rabdare sa se incarce pagina web vor iesi fara sa astept incarcarea completa, iar comportamentul acestora va influenta rankingul in sensul caderii din pozitii.
De partea cealalta daca TTFB (time to first byte) este rapid va influenta pozitiv clasamentul in SERP, in special in cazul in care competitia din industrie este ridicata, iar pozitionarea este influentata chiar si de cele mai mici aspecte.Trebuie totusi sa mentinam faptul ca un site care se incarca lent, dar care are linkuri de calitate, va intrece un site de cele mai multe ori un site care se incarca rapid si nu are autoritate, in special daca site-ul se adreseaza pietei din Romania si nu la nivel international.
Probleme tehnice
Rezolvarea problemelor tehnice nu grabesc procesul de pozitionare, dar il limiteaza.Din acest motiv, inainte de a se incepe optimizarea on page si in mod obligatoriu inainte de off page sa se rezolve problemele tehnice.Prin tehnicile specifice de SEO tehnic se urmareste solutionarea eventualelor probleme precum:
- variantele de http/https sau www/non-www;
- accesibilitate prin / sau fara /, index.html/index.aspx/index.php, in functie de limbajul de programare al CMS-ului;
- adresele URL logice, fara foldere suplimentare si fara relevanta, fara # sau _, parametrii si care utilizeaza cuvintele cheie;
- implementarea canonical si utilizarea corecta a acestuia, in special in zonele de paginatie si filtre;
- varianta mobil prietenoasa;
- implementarea gresita a variantelor de schema;
- lipsa sau utilizarea incorecta a hreflang – variante de limba;
- blocarea paginilor de la indexare prin robots.txt sau meta robots;
- lipsa incarcarii unui sitemap.xml si mentionarea acestuia in robots.txt etc.
Astfel de probleme conduc la imposibilitatea indexarii paginilor de catre agentii Google sau indexarea cu dificultate. Problemele care cauzeaza indexarea greoaie va conduce la consumarea bugetului de crawling si in loc ca agentii sa iti viziteze mai des paginile importante, se vor chinui sa treaca din pagina in pagina fara ca tu sa ii ajuti, ba chiar sa le pui piedici.In functie de problemele tehnice pe care le are site-ul si de bugetul ownerului, acestea pot dura de la 1 saptamana pana la cateva luni si din acest motiv specialistul SEO nu poate anticipa cu exactitate cat timp va dura pana sa ajunga sa obtina performante.
Performanta domeniului in functie de profilul de linkuri
Daca este vorba de un domeniu vechi este probabil ca in trecut sa fi existat campanii de promovare si de obtinere a linkurilor, ceea ce poate fi de ajutor, daca nu sunt foarte multe referinte cu ancore text gresite.In schimb daca site-ul este nou, este necesar sa aplici o strategie SEO off page pentru a putea obtine cat mai multe referinte din site-uri cu autoritate.
Autoritatea domeniului influenteaza considerabil de mult pozitionarea in rezultatele Google si chiar este posibil ca o pagina neoptimizata sa fie clasata superior altor pagini optimizate. Aceste fenomene le puteti observa adesea in cazul brandurilor, care sunt favorizate in aceste zile de catre Google.Daca autoritatea site-ului este scazuta, respectiv influenta paginii sau a domeniului este joasa comparativ cu cea a competitiei, va dura mult mai mult sa surclasezi concurentii.
Nivelul competitiei pe expresie
Dupa ce este evaluat site-ul si cunosti stadiul in care se afla poti avansa analiza catre studiul competitiei, iar aici secretul este sa identifici partile slabe si sa profiti de oportunitatile ivite.Bineinteles, in cazul de fata nu se pot face recomandari, dar o strategie pe termen lung cu care nu dai niciodata gres este concentrarea bugetului pe crearea de continut la nivel inalt si care evident vizeaza cuvintele cheie de competitie medie, pana la competitie mare. Cu toate acestea, este foarte posibil ca un articol sau doua de blog bune sa te poata pozitiona usor pe expresii de competitie joasa, insa si traficul va fi pe masura, fara sa genereze un trafic sau profit deosebit pe termen scurt.
Calitatea si optimizarea continutului
Atunci cand urmaresti sa cresti pozitia unei pagini web pe un anumit cuvant cheie, va trebui sa observi ce tip de continut este in topul rezultatelor din Google, insa nu este singurul lucru pe care ar trebui sa il iei in considerare.Observa daca continutul este bun sau nu, daca este bine structurat si foloseste intertitluri H1-H3, daca foloseste imagini relevante sau videoclipuri, ofera informatii de valoare pentru utilizatori si daca este atractiv si te tine in pagina sau doar iti vine sa dai scroll mai repede ca sa parasesti cat mai rapid pagina.
Cu siguranta poti gasi un punct vulnerabil pe care sa il exploatezi!
Asadar, daca vezi ca o pagina de rezultate este plina de site-uri cu performante reduse ale domeniului, este un semn bun si inseamna ca o firma SEO determinata sa obtina rezultatele pe care le astepti iti va genera cu siguranta pozitionarile in Google chiar mai repede decat de obicei!