Campanie

Pirateria software reprezintă reproducerea sau distribuirea neautorizată de programe pentru calculator (software) protejate prin drept de autor.

Pirateria se realizează prin copierea, distribuirea sau vânzarea, descărcarea, punerea la dispoziţie prin Internet sau alte rețele sau reproducerea de software pe calculatorul personal sau pe cel utilizat la locul de muncă.

Aceste fapte sunt prevăzute ca infracțiuni în Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată.

Conform acestei legi, oricare dintre următoarele activități care implică un software fără licență reprezintă infracțiune:

  • Instalarea, totală sau parțială, pe un sistem de calcul, chiar fără a fi folosit;
  • Stocarea pe un sistem de calcul, completă sau parțială, chiar și sub formă de kit și chiar fără a fi folosit;
  • Folosirea efectivă, prin rulare sau executare, indiferent de perioada de timp sau de scopul folosirii;
  • Afișare, de pildă pe un thin-client;
  • Transmitere în rețeaua internă, chiar dacă nu se află instalat pe fiecare calculator din rețea.

Tot o încălcare a legii reprezintă și situația în care termenii și condițiile de licențiere sunt încălcați – de pildă, atunci când o licență educațională este utilizată în mediu de business sau atunci când se instalează programul pentru calculator pe mai multe calculatoare decât numărul permis de licență. De asemenea, reprezintă infracțiune situația în care se folosește o altă versiune sau ediție a unui program pentru calculator decât cea pentru care se deține licență.

Ceea ce multe persoane nu realizează sau la ce nu se gândesc este faptul că, la cumpărarea software-ului, se achiziţionează, de fapt, licenţa de a-l utiliza, iar nu software-ul ca atare (software-ul se licențiază, nu se vinde).

Această licenţă este cea care informează de câte ori se poate instala software-ul și în ce condiții, aşadar este important să fie citită. Dacă se realizează mai multe copii ale software-ului decât cele pe care le permite licenţa sau se încalcă condițiile de utilizare permise înseamnă piraterie.

Intrebare: oricine foloseste un windows care nu a fost cumparat este un infractor?

Iata si videoclipul campaniei.

[pro-player width=’560′ height=’353′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=z__Lrervi0A[/pro-player].

5 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Windows piratat? Asta e nimic. Dar muzica copiata de pe youtube, dar temele wordpress in care se scoate linkul autorului, dar…….?
    Sa mai zic de site ce fura prin feed articolele bloggerilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *