Ce nu ştiau până acum oamenii de ştiinţă despre alăptare.

Când mamele nasc băieţi, laptele matern este mai bogat în grăsimi şi în proteine, în timp ce laptele pentru fete este secretat în cantităţi mai mari.

Compoziţia laptelui matern diferă în funcţie de sexul copilului, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard. „Mamele ‘produc’ reţete biologice de lapte diferite pentru băieţi şi pentru fete”, a explicat Katie Hinde, biolog la Universitatea Harvard.

Studii efectuate pe oameni, maimuţe şi alte mamifere au dezvăluit o serie de diferenţe în ceea ce priveşte conţinutul laptelui şi cantitatea produsă.

Când mamele nasc băieţi, laptele matern este mai bogat în grăsimi şi în proteine, este mai energizant, în timp ce fetele obţin cantităţi mai mari de lapte. Au fost avansate mai multe teorii pentru explicarea acestui fenomen, a spus Katie Hinde într-o intervenţie în cadrul conferinţei anuale a asociaţiei americane AAAS, care se desfăşoară la Chicago între 13 şi 17 februarie, notează Agerpres.

În cazul maimuţelor rhesus, de exemplu, femela tinde să producă mai mult calciu în laptele destinat progeniturilor femelă, iar un studiu publicat săptămâna trecută arată că sexul fetusului influenţează producţia de lapte a vacilor mult timp după ce au fătat.

Înţelegerea diferenţelor în ceea ce priveşte laptele matern pentru fete şi pentru băieţi şi a impactului asupra dezvoltării copilului ar putea ajuta la ameliorarea formulelor laptelui pentru copii. sursa