Coliva, colacii si vinul pentru inmormantare

Coliva, colacii si vinul sunt nelipsite de la inmormantari, iar colacii si vinul ii vedem pe mesele noastre la fiecare sarbatoare la care mamele sau bunicile noastre impart, insa putin dintre noi stiu care este insemnatatea acestora. Stim doar ca sa „se obisnuieste” deoarece asa am vazut si ne-au spus cei mai in varsta ca trebuie procedat. Majoritatea dintre noi stim ca toate acestea se dau pentru sufletele celor plecati in nefiinta, insa fiecare in parte are o anumita semnificatie.

Coliva este un una din traditiile pentru inmormantari si parastase fiind realizata din grau fiert amestecat cu zahar si nuci fiind apoi ornata cu bomboane sau chiar fructe precum felii de mere sau de portocala. Traditia spune ca graul reprezinta persoanele credincioase, zaharul virtutile sfintilor iar nuca victoria vietii asupra mortii. Coliva intreaga, alcatuita din toate acestea, se spune ca reprezinta trupul mortului, deoarece din graul care este component al colivei se face painea care este hrana principala a omului. De asemenea, coliva reprezinta credinta noastra in nemurire si inviere, deoarece precum bobul de grau care pentru a incolti si sa aduca roada trebuie sa fie ingropat intai in pamant si sa putrezeasca, asa si trupul uman mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca apoi sa invie intru nestricaciune. Daca inainte, femeile casei erau cele care se ocupau de realizarea acesteia, in prezent se pot face comenzi coliva la orice cofetarie care printre produsele oferite se ocupa si de coliva in Bucuresti. Se pot realiza chiar si comenzi online, urmand ca toate detaliile sa fie stabilite telefonic, ulterior.

Colacii se spune ca simbolizeaza trecerea omului prin aceasta viata. In principiu ei au aceeasi insemnatate pe care o are si coliva avand in vedere ca este realizata tot din grau. Diferenta consta in forma rotunda pe care acestia o au, mai exact un cerc care reprezinta continuitatea, o legatura neintrerupta intre noi si cei dragi fie ca inca traiesc sau au treut in nefiinta. Colacul simbolizează trecerea omului prin viaţă, incheirea ciclului acesteia prcum şi un pod către lumea de dincolo.

Cat despre vin, acesta este simbolul invierii si al vietii vesnice. Este nelipsit de la rugaciunile pentru adormiti, din el varsandu-se in forma de cruce atat peste coliva cat si peste mormant. Acesta este considerat a fi balsamul cu care a fost uns trupul lui Hristos dupa moarte, de aici si denumirea de simbol al invierii, al vietii vesnice. Vinul este, de asemenea, cel care alaturi de ulei pecetluieste groapa in care va fi inmormantat trupul celui trecut in nefiinta. La inmormantari, dupa ce s-a incheiat slujba de la Biserica, intreg alaiul pleaca spre cimitir. Pe marginea gropii, preotul rosteste ultima rugaciune pentru decedat si canta „Vesnica Pomenire”. Inainte de acoperirea sicriului, participanti pot sa isi ultimul ramas bun sarutand icoana de pe pieptul celui decedat sau mana acestuia. Preotul apoi varsa untdelemn si vin peste cel decedat pentru a pecetlui groapa si binecuvânteaza coliva si darurile care se impart apoi la cimitir.