De ce am nevoie de consultanta in afaceri?

consultanta in afaceri

Multi intreprinzatori afla in situatia in care business-ul pentru care lucreaza ajunge intr-un impas pe care nu il pot depasi sau intr-un moment in care, pentru a evolua, sunt necesare anumite informatii greu de accesat de catre angajati ori sfaturi din partea unui expert care poate sa priveasca obiectiv problema cu care afacerea se confrunta. Aici apar expertii care lucreaza in consultanta in afaceri cu o perspectiva proaspata asupra impasului in care va aflati.

Ce este consultanta in afaceri si cum ma ajuta?

Prin definitie, consultanta in afaceri este un proces de imbunatatire a resurselor si a modului in care diverse organizatii din mediul public sau privat lucreaza. Practic, consultanta in afaceri isi propune sa imbunatateasca si sa eficientizeze procesele unui business, fie ca este vorba de decizii de management, investitii, alocarea resurselor, training, recrutare etc. si aduce o valoare in plus afacerii. Cu alte cuvinte, consultanta in afaceri poate sa accentueze viteza de executie a unor procese si sa o optimizeze, va ajuta sa identificati noi oportunitati pe piata si va arata cum sa beneficiati de acestea, va poate ajuta sa obtineti o cota de piata cat mai mare. De asemenea, pentru companiile care nu beneficiaza de un departament de resurse umane specializat, consultanta in afaceri va ajuta sa identificati indivizii cu experienta si potential care sunt cei mai potriviti pentru mediul de lucru al afacerii.

Alte situatii in care intreprinzatorii aleg sa apeleze la consultanta este atunci cand doresc sa schimbe modul in care compania isi desfasoara anumite activitati sau pur si simplu sau imbunatateasca procesul de desfasurare al acestora; atunci cand o firma se dezvolta intr-o perioada scurta si este nevoie sa se adapteze rapid la noul mediu; sau atunci cand un proces nu functioneaza intr-un mod optim si nu se stie de fapt unde este problema sau cum ar putea fi rezolvata pe termen lung.

Exista astfel mai multe tipuri de consultanta in afaceri, pe diverse domenii: consultanta strategica, care vizeaza servicii cum ar fi planificarea strategica, vanzari, marketing, comunicare, fuziuni, consultanta pe domeniul financiar, sau strategii pe resurse umane, recrutare; managementul schimbarii, cu rolul de a asista o compania pe durata incercarii de a schimba ceva, cu scopul de a gestiona efectele care pot aparea de aici; project management; consultanta IT, pentru companiile care doresc sa isi alinieze tehnologiile folosite la ce este nou pe piata, instalarea unor softwares, aplicatii etc care pot imbunatati comunicarea interna sau externa, gestionarea unor resurse etc; consultanta in afaceri pentru cei ce doresc sa externalizeze afacerea sau o parte a acesteia etc.

Merita investit in consultanta in afaceri?

Dupa cum am aratat mai sus, exista o serie de probleme specifice la care expertii in consultanta in afaceri pot sa va raspunda. Multi intreprinzatori evita sa apeleze la servicii externe datorita faptului ca nu este usor sa gasesti pe cineva de incredere, cu experienta si o viziune buna asupra problemelor cu care diverse companii se confrunta. Exista multi specialisti in consultanta pe piata romaneasca, firme in care puteti avea incredere deplina. Ca o recomandare, puteti apela la serviciile aduse de www.tpa-horwath.ro!