Comunicate de presa Personale

De ce recomand folie sera tip agril (19 gr/mp)

De cand am inceput business-ul cu plantarea si cultivarea legumelor si fructelor, am avut contact cu diverse tipuri de folii pentru sere. Astazi va voi vorbi despre folie sera tip agril (19 gr/mp) si cateva din beneficiile acesteia.

Folia microporoasa de trip agril este confectionata din trei straturi de filamente polipropilenice, care confera protectie termica pentru culturile din spatii protejate sau chiar si camp deschis. Aceasta folie are capacitatea de a diminua variatiile de temperatura si are o permeabilitate crescuta fata de apa, aer si lumina. Peste 80% din lumina solara ajunge la plante, iar folia se poate pune direct peste culturi, protejand astfel impotriva insectelor.

Este bine cunoscut faptul ca imediat dupa plantare, plantele trebuie acoperite indiferent daca acestea se situeaza in camp sau in solar. Astfel, marginile foliei se fixeaza in pamant, iar acesta trebuie udat inainte sa existe riscul de inghet. Inghetul este un inamic de temut al culturilor agricole, incepand cu legumele si pana la plantele ornamentale. Folia de sera tip agril se poate folosi la 3-5 culturi diferite, timp de 2-3 ani la rand.

Aceasta folie reprezinta o solutie accesibila ca pret si usor de instalat pentru fermieri.

Odata cu sosirea toamnei, temperaturile tot mai scazute si vanturile tot mai puternice nu mai sunt o noutate nici macar in zonele de campie. Se intampla adesea ca frigul sa se instaleze, iar in camp sa mai fie culturi care au nevoie de cateva saptamani pentru a putea ajunge la maturitate si a putea fi astfel valorificate. Aici intervine agrilul anti-inghet. Agrilul este un material de protectie netesut, microporos si este special conceput pentru protejarea culturilor. Folosirea agrilului impotriva inghetului are avantaje specifice, fiind un material usor, flexibil si rezistent.

Agrilul anti-inghet se manevreaza repede si fara probleme. In contrast cu conditiile meteo nefavorabile de afara, sub folie se creeaza un microclimat favorabil ce permite desfasurarea ciclului de viata normal al plantelor si legumelor. Cum am mai mentionat si anterior, acesta este rezistent la degradarea fizica si va putea fi folosit 2-3 ani la rand si beneficiaza si de stabilizare UV. Agrilul poate fi intins direct peste plante. Marginile intarite asigura rezistenta la sfasiere si o mai buna stabilitate a materialului, insa, pentru a face fata vanturilor puternice se recomanda fixarea cu o brazda de pamant sau alte greutati.

Cateva tipuri de culturi la care se poate folosi agrilul sunt: culturile de leguminoase, la varza timpurie, conopida si toate legumele inrudite, spanac, ridichii, morcovi, salata, telina, castraveti, cartofi timpurii, pepeni, ardei si gogosari, capsuni si multe altele. Acesta este foarte util si la invelirea plantelor decorative in ghivece, ale carori radacini sunt mai expuse frigului decat daca acestea ar fi in sol, precum si a plantelor sub forma de tufa sau puietilor de pomi care sunt mai sensibili la inghet. Agrilul are capacitatea de a crea in jurul sau un efect izolator ce impiedica excesul de umiditate sau deshidratarea puternica provocata de vant.

Din experienta proprie, pot sa va impartasesc faptul ca am folosit acest timp de folite tip agril pentru ca am gasit-o ca fiind o metoda practica si eficienta de protectie a capsunului impotriva inghetului florilor. Primavara, in timpul infloririi capsunului, ingheturile tarzii de -1/-2 grade Celsius pot duce la distrugerea a 50 pana la 80 la suta din viitoarea recolta. Tin sa mentionez ca este foarte important ca in perioada infloririi, folia sa fie inlaturata de la 3-4 ore in jurul amiezii pana la 6-8 ore cand deja temperaturile in timpul zilei depasesc 15 grade Celsius. Acest lucru este necesar deoarece asigura o buna polenizare a florilor, iar mai tarziu pentru ca plantele sa nu aiba arsuri pe frunze datorita cresterilor de temperatura.

Folia microporoasa agril este foarte des utilizata primavara devreme la capsuni (si nu numai) pentru a grabi pornirea in vegetatie si a obtine productii mai timpurii cu 7-10 zile, dar mai ales pentru a proteja florile de ingheturile tarzii de primavara care pot compromite recolta. Folia poate fi asezata si pe tunele cu arcade inalte de 50-80 cm, caz in care folia nu mai trebuie inlaturata in timpul infloririi si astfel poate aduce un spor de timpurietate de inca 3-5 zile sau chiar o saptamana fata de folia asezata la sol.

Am incercat in cadrul acestui articol sa va informez despre beneficiile folosirii unei astfel de folii si in acelasi timp sa va impartasesc concret din experienta proprie, cum am folosit-o. Au trecut deja 2 ani de cand folosesc acest tip de folie tip agril si in tot acest timp m-am bucurat de propietatile acesteia, si mai mult decat atat, pot spune ca dupa tot acest timp inca se prezinta intr-o stare de folosinta buna. Deja am in plan ca pe viitor sa mai achizitionez folie de tip agril, intrucat ultimele recolte de capsuni au fost foarte bogate si imi doresc sa extind suprafata pe care cultiv acest tip de culturi.

No Comments Found

Leave a Reply