Fabricarea inelelor de logodna din aur

De-a lungul vremii, omul s-a perfectionat in tehnicile de prelucrare a metalelor. In timp ce dovezile istorice tind sa incline ca descoperirea aurului a precedat-o pe cea a cuprului, aurul a fost dintotdeauna apreciat datorita calitatilor sale particulare. Fermecat de sclipirile sale lucitoare si de caracterul sau rezistent la coroziune, ductil si maleabil, ce permitea prelucrarea inclusiv cu unelte primitive, intai omul l-a cules din nisipurile raurilor si din depunerile aluvionare, apoi a inceput o exploatare tot mai mare, sapand direct in munte, in cautarea minereurilor de aur.

Incet-incet, omul s-a perfectionat in a crea bijuterii tot mai valoroase, cu o imaginatie tot mai aprinsa, inspirata de setea sa de frumos. Dar sa nu va inchipuiti ca bijuteriile sofisticate pe care le vedeti expuse in vitrinele magazinelor de profil sunt realizate din aur pur, acesta fiind foarte moale, prea moale pentru a fi utilizat in acest scop. Secretul consta in alierea cu alte metale, de unde si diferentele de nuante: galben, alb si rosu, amestecul fiind in stransa legatura cu numarul de carate. Pentru realizarea unor modele inedite de inele de logodna si verighete aur, in fabrica Atcom se foloseste doar aur fin, de 24 kt, rafinat cu ajutorul unor tehnologii de prelucrare aur pentru bijuterii de ultima ora, in scopul crearii unei culori deosebite, dar si pentru a oferi o duritate optima. Se disting mai multe modalitati de confectionare a inelelor de logodna: fabricarea manuala (probabil cea mai veche metoda) care presupune o munca migaloasa, fiind mai scumpa.

De asemenea, se utilizeaza si procese tehnologizate, ca de pilda turnarea, procedeu ce implica modelarea unui mulaj si reprezinta o alternativa mai rapida, in comparatie cu metoda manuala. Initial, aurul este laminat, introdus in prese hidraulice performante, apoi tratat termic corespunzator, pentru un rezultat pe masura asteptarilor clientilor nostri. Insa asta nu este tot: masina de intins are rolul de a forma marimea adecvata, adica cea comandata de catre client, urmand apoi curatarea si taierea pe strunguri de ultima generatie, lipire, slefuire, montarea unor pietre pretioase si, in final, gravarea si marcarea cu poanson si marca proprie.
Totodata, exista mai multe posibilitati de tintuire a pietrelor, ca de pilda setarile: tip gheara, tip pavaj, bara, canal, graunte etc. Cuplurile moderne pot opta pentru modele de inele in setare tensionata, al caror design poate fi descris prin prezenta a doua capete ce “sustin” piatra. Astfel, un diamant sau un cristal de zirconiu poate fi prins pe fiecare parte, eventual folosind si un bezel pentru protectie suplimentara.

Dictionar de termeni
Bezel – invelis de metal care inrameaza diamantul sau alta piatra pretioasa, protejandu-i marginile; confera un aspect minimalist.
Setare tensionata – tehnica moderna care suspenda piatra in trunchi.