Formatare baterie LI-ION la telefoanele mobile.

Bateriile pe baza de litiu nu au nevoie de formatare, si nu au efect de memorie. „Formatarea” bateriilor pe baza de litiu, sau incarcarea lor 16-24 ore, este o legenda urbana ramasa de pe timpul telefoanelor cu baterie NI-MH. Din cauza elecronicii incorporate , nicio baterie nu se incarca mai mult de 3-4 ore, pana la 100%, dupa care chipul incorporat opreste incarcarea, indiferent ca l-ai lasat sau nu pe incarcator telefonul.  Povestile de genul „mie m-i a tinut mai mult dupa formatare” nu au fost dovedite niciodata cu masuratori independente, si nu au suport stintific. Daca ar fi asa de important formatarea lor, fiecare producator de telefoane mobile ar include in certifcatul de garantie, si manulalul de utilizare cu litere mari, ingrosate metoda de formatare a bateriilor, ceea ce nu se intimpla, de regula se specifica, ca inainte de utilizarea telefonului, incarcati bateria. PUNCT. Nici un producator nu specifica asa ceva in manualul telefonului.


Tot ce se spune in manual e ca bateria isi va imbunatati durata de viata dupa cateva cicluri incarcare\descarcare si doar dupa 3-4 cicluri complete va da randamentul maxim. Nu am formatat niciodata bateriile Li-Ion, chiar daca domnii de la magazin imi spuneau ca trebuie sa il tin cate 12\24 h la incarcat.
Le-am pus in telefon si le-am incarcat normal, atunci cand telefonul m-a atentionat ca s-au descarcat. Dupa cateva incarcari si-au dat drumul :).
De asemenea, am evitat intotdeauna sa incarc telefonul fara motiv. Incercati sa amanati cat mai mult momentul incarcarii.
Cel mai bine e sa incarci cand iti indica el ca e momentul. Cu cat sunt mai multe cicluri de incarcare\descarcare, cu atat acumulatorul isi pierde din fiabilitate.


Pe de alta parte, bateriile pe baza de litiu sunt mai sensibili la voltaje extreme decat celelate baterii, daca sunt incarcate peste 4.2 volti, se umfla, si dupa caz, chiar explodeaza, iar daca sunt uzate sub 3 volti, celulele „se usuca” si nu mai pot fi incarcate cu un incarcator normal. Tocmai de aceea, fiecare baterie are incorporat un microchip care controleaza si regleaza voltajul bateriei, iar dupa caz, opreste incarcarea, daca e prea incarcat, sau taie alimentarea catre aparatul electronic, incazul in care ajunge sub 3.1 volti. 

Rezumat: O baterie LI-Ion se poate incarca oricand, si oricat, dar nu e bine sa se lase sa se descarce de tot. De regula, telefonul se inchide inainte de acesta faza.
Bateria LI-Ion are o durata de viata mult mai mica decat o baterie NI-MH corect formatata si intretinuta. Bateria Li-iON incepe sa isi piarda din capacitatile lui (cam 10 %) dupa 1 an, iar in cazul bateriilor Ni-MH acest timp este dublu.