Personale

Fotografia Fenomenelor Naturii

FOTOGRAFIA FENOMENELOR NATURII

PLOAIA

Atunci când plouă trebuie să vă gândiți cum vreţi să surprindeți stropii în fotografie, îngheţaţi în cadru cu o expunere scurtă, sau dâre lungi în imagine folosind o expunere mai lungă. Cele mai interesante efecte le puteţi obţine cu a doua variantă, mai ales dacă fundalul este mai întunecat. Ploaia poate da peisajului vostru un plus de dinamism şi culoare, fie că sunt nori învolburaţi pe cer, fie că avem de-a face cu bălţi sau frunziş ud care să reflecte alte elemente din imagine. Atunci când fotografiaţi în ploaie, nu uitați să vă protejaţi aparatele…

ZĂPADA

La fel ca şi în cazul ploii, şi aici puteți jongla cu timpul de expunere, în funcţie de efectul pe care îl doriți în imagine. Zăpada şi gheaţa pot crea texturi importante şi deosebit de spectaculoase care să ne ajute la realizarea unui bun prim-plan sau a unui model grafic. Din punct de vedere tehnic trebuie să aveți grijă la expunere, pentru că lumina reflectată de zăpadă şi gheaţă, poate păcăli foarte uşor senzorul aparatului. De asemenea trebui să aveți grijă la frig şi condens şi să nu uitați să protejați aparatul şi acumulatorii…

Cu un timp de expunere scurt, fulgii de zăpadă au putut fi surprinși nemișcați în cadru. Pentru un efect mai creativ puteți alege un timp mai lung de expunere, iar fulgii vor fi redați în mișcare asemeni unor linii. Acest efect poate fi folosit și la ploaie.

CEAȚA ȘI PÂCLA

De foarte multe ori, dacă sunt fotografiate corect, aceste două fenomene pot oferi atmosferă unui cadru, mai ales atunci când sunt combinate cu o vreme ploioasă, cu suprafaţa unui lac sau cu un munte.

Şi în acest caz exponometrul poate fi păcălit, aşa că aveţi grijă la expunere. Este de preferat să subexpuneți foarte puțin imaginea atunci când vreți să fotografiați în astfel de condiții…

CERUL ŞI NORII

Aceste elemente reprezintă o parte foarte importantă a unui peisaj şi pot constitui chiar subiectul unei fotografii reuşite. Norii sunt spectaculoşi în apropierea furtunii sau la apusul şi răsăritul soarelui, prin culoare. Cei mai inediți sunt cei formaţi de vânt sau cei lenticulari. Nu cădeţi însă în capcană, şi nu fotografiaţi numai norii, căutaţi în peisaj elemente care să fie suprapuse pe cer şi care să creeze siluete inedite.

Norii sunt elemente importante în fotografia de peisaj, mai ales atunci când discutăm despre un apus sau răsărit de soare. Încercați să îi compuneți armonios în imagine și nu uitați de elementele care să armonizeze cadrul, așa cum se vede în primele două imagini. În ultima fotografie, norii, deși nu sunt colorați spectaculos ajută foarte mult la compunerea cadrului. Recomand folosirea filtrelor degrade la fotografierea norilor.

APA

Indiferent dacă formează o simplă baltă, un râu cu meadre, sau un ocean învolburat, apa constituie un element foarte important în fotografia de peisaj.

Atunci când este curgătoare o putem folosi pentru a crea linii care să conducă privirea în cadru, lacurile pot oferi reflexii inedite, iar mările şi oceanele peisaje specifice şi uneori exotice. Pentru a imprima o mişcare imaginii, putem folosi un timp mai lung de expunere.

PĂDUREA

Atunci când fotografiaţi în pădure trebuie să aveţi grijă la timpul de expunere, de obicei în astfel de locuri nu găsiţi prea multă lumină.

Încercaţi să surprindeţi raze solitare care trec prin frunziş şi luminează anumite elemente. Căutați detalii deosebite, frunze, ferigi, flori sau ciuperci care pot constitui un bun prim-plan. Nu căutaţi subiecte numai în pădure ci şi la marginea acesteia, copaci solitari sau combinaţiile diferite de frunziş pot oferi imagini interesante. Ca fotograf profesionist de nunta, cred ca cel mai mult imi place sa fotografiez fulgere….si mi se pare cea mia simpla tehnica nu ai nevoie decat de un trepied si ..fulgere:)!.

No Comments Found

Leave a Reply