Frezare CNC de la compania Mettem-cnc.com

frezare cnc

Asa dupa cum se poate citi si in istoria masinilor unelte , prin CNC se intelege computer controlat numeric , adica aceste utilaje sunt masini care sunt controlate din calculator .

Acest gen de masini-unelte care prelucreaza metalul pot sa creeze piese impuse de tehnologia de ultima ora , deoarece sunt masini cat se poate de sofisticate si avansate din punct de vedere tehnic. Cu ajutorul tehnologiei CNC se pot face lucrari pe strunguri, pe masini de taiat cu laser si frezat ,pe prese, pe masini cu laser precum si pe alte instrumente si masini industriale.

Cand folosim termenul CNC , vorbim despre mai multe masini, practic un grup , care folosindu-se de logica de calculator pot sa controleze miscarile masinilor si sa efectueze prelucrari ale metalelor.

Frezare CNC este ca si strungul , era un instrument cu ajutorul careia se poate taia , manipulat fiind de catre un operator , folosit in prelucrarea semifabricatelor, al pieselor de lucru , rezultand astfel prin prelucrare o piesa finala.

Fereza are scula de taiere dispusa in centrul axei de rotatie , spre deosebire de strung care o are in lateral .

Prima masina de frezat descrisa ca mai sus a fost creata de Eli Whitney in anul 1818.

In cazul masinilor de frezat vechi , exista inconvenietul ca aveau nevoie de un manipulant, un operator care sa dirijeze manivele in cazul fiecarei piese prelucrate.

Acest lucru era epuizant din punct de vedere fizic ceea ce inseamna ca aveau capacitate limitata de prelucrare, in functie de capacitatea operatorului care o manuia.

Cand apareau diferente mici , respectiv variatii de dimensiuni ale axei , piesele obtinute erau rebuturi si deveneau initilizabile si astfel apareau pierderile de materii prime si de timp de munca inutil consumat.

In timp, avand in vedere ca au crescut cantitatile de productie , a crescut si necesitatea ca numarul de piese prelucrate de un operator pe ora si pe zi sa creasca si pentru a devenii economice.

Astfel s-a ajuns la concluzia ca era necesara gasirea unei modalitati prin care masina sa lucreze cat mai automatizat si asa s-au folosit masini –unelte automate care aveau ca rol sa miste atat sculele cat si masa de lucru, fara interventia unui operator.

S-a reusit automatizarea frezelor CNC prin rotirea sculei ,prin deplasarea instrumentelor de taiere , si astfel au rezultat diferite miscari , reusind a se controla atat miscarile dar si rata cu care avansa masina, controlata fiind de viteza sculei.

Masinile astfel automatizate au fost insa greu de introdus pe piata masinilor unelte , dar pe masura ce erau utilizate au dus la rentabilitate iar unele sunt si azi utilizate , in functiune cum ar fi masinile numite ,, Swiss” .

In zilele noastre , frezarea CNC pentru piese si ansambluri este executata si de catre firma Mettem CNC Factory asa cum se poate vedea si accesand adresa www.mettem-cnc.com .

Firma executa pentru o gama larga de materiale folosind diferite procese de prelucrare prin frezare cnc si obtin ansambluri , piese de motor si diverse mecanisme complexe.