Ingrijirea bijuteriilor din argint

Bijuteriile din argint sunt fara nici o indoiala cele mai comune bijuterii. Indiferent ca vorbim despre cercei, inele, bratari de argint speciale, foarte multi dintre noi au in cutiuta cu bijuterii, sau au avut, o bijuterie din argint. La fel ca oricare alt lucru pe care il purtam, la un moment dat si bijuteriile din argint trebuie curatate. Atunci cand bijuteriile din argint isi pierd din stralucire, se ingalbenesc sau chiar se innegresc, e clar ca este timpul sa le curatam. In ceea ce priveste curatarea, avem doua posibilitati:

– Apelam la serviciile oferite de catre o bijuterie.
– Le curatam noi.
Deoarece curatarea acasa a bijuteriilor din argint reprezinta cea mai ieftina varianta, insa cu rezultate la fel de bune precum in cazul curatarii la bijuterie, in cele ce urmeaza o sa va prezint cele mai importante trucuri prin care poti curata o bijuterie din argint.

Apa oxigenata si alcoolul reprezinta doua ingrediente foarte utile in curatarea bijuteriilor din argint. Pentru a obtine rezultatele mult dorite, amesteca in cantitati egale cele doua ingrediente, dupa care introdu bijuteriile din argint in compozitia obtinuta. Lasa-le in respectiva compozitie timp de 20 minute, dupa care le scoti, iar apoi le stergi cu un prosop de hartie.

Datorita aciditatii sale, zeama de lamaie si otetul, sunt de asemenea utile atunci cand vine vorba de curatarea bijuteriilor din argint. La fel ca in cazul primei metode, scufunda intr-un vas cu zeama de lamaie sau otet, bijuteriile din argint. Lasa-le aproximativ 30 minute, dupa care le scoti. Respectivele bijuterii se clatesc cu apa calduta, dupa care sunt sterse cu un prosop din bumbac.

O metoda de curatare un pic mai ciudata, cel putin din punctul meu de vedere, este reprezentata de metoda de curatare a bijuteriilor prin intermediul fierturii de cartofi. Cum se realizeaza aceasta curatare? Se fierb intr-o oala cativa cartofi, care in prealabil au fost curatati de coaja, iar dupa ce fiertura sa racit se introduc bijuteriile timp de 5 minute. Dupa aceasta perioada, acestea sunt scoase si sterse cu un prosop ciudat. Desi pare destul de ciudat, amidonul emanat de catre cartofi in apa, atunci cand intra in contact cu bijuteria din argint formeaza o reactie chimica, motiv pentru care murdaria de pe bijuterii este indepartata.

Tu ce metode de curatare a bijuteriilor folosesti?