Inventatorii romani sunt mereu prezenti la Salonul International de Inventii de la Geneva si mereu reusesc sa ne faca mandri ca suntem conationalii lor. La nivel mondial, capacitatile inovative ale romanilor nu reprezinta o noutate, ci un aspect care s-a conturat și demostrat prin invetiile romanesti care au revolutionat lumea (de la instrumente de scris si corpuri de iluminat pana la industria aeronautica. A(ve)m asadar, placerea de a prezenta cateva din aceste inventii care au marcat un loc in istorie.
1. Avionul cu reactie
Această inventie apartine inginerului si pionerului aviatiei, Henri Coanda, care cu ajutorul inginerului Gustave Eiffel si a matematicianului Paul Painlevé, a reusit sa construiasca primul avion cu reactie. Capodopera a fost prezentata pentru prima data in anul 1910, la Salonul International de Aeronautica de la Paris, sub numele ”Coanda-1910”.
2. Stiloul
Elegantul instrument de scris a fost inventat de inginerul si matematicianul Petrache Poenaru. Acesta a lucrat ca secretar pentru Tudor Vladimirescu si se prespune ca in acea perioada a inventat stiloul, pentru a-si imbunatati si usura metoda de scris precedenta si destul de rudimentara. In anul 1827 primeste brevetul francez pentru inventia sa, care a fost definita de francezi ca ” un condei portabil fara sfarsit, care se alimenteaza cu cerneala”.
3. Hyper CD-ROM
Inventat de fizicianul Eugen Pavel, acesta este un tip de memorie optica 3D, cu o capacitate reala de stocare de peste 10.000 de GB (Gigabytes. Suportul de memorie optic este un material fotosensibil fluorescent, special conceput pentru această aplicație. Aceasta este o inventie mai recenta, produsul final fiind dezvaluit in anul 2013, iar expertii l-au numit un instrument revolutionar al memoriei digitale.
4. Injectia cu insulina
Initial, psihologul si savantul Nicolae Paulescu a descoperit ”pancreina”, un hormon antidiabetic eliberat de pancreas, care poarta in prezent numele de insulina. Aceasta descoperire brevetata in anul 1922, a dus la introducerea injectiei cu insulina, benefica in primul rand bolnavilor de diabet, in special celor insulinodepedenți. Aceasta inventie marcheaza un alt punct important in istoria medicinei.
5. Vaccinul antiholeric
Metoda de vaccinare antiholerica a fost inventata de medicul Ioan Cantacuzino si pusa in aplicare in anul 1913, eveniment cunoscut ca ”Marea experienta romaneasca”. Acest vaccin este intr-adevar unul din cele mai revolutionare inventii din universul medicinei.
6. Calorimetrul
Fondatorul calorimetriei este savantul scotian Joseph Black, dar calorimetrul a fost inventat de fizicianul Constantin Miculescu in anul 1891. Acesta este un aparat de masurare a cantitatii de caldura dintr-o reactie chimica sau dintr-un corp.
7. Aeroplanul automobil
Invenția aparține unui alt pioner al aviatiei din Romania, si anume, Traian Vuia, care in anul 1903 isi prezinta magnifica inventie la Academia de la Stiinte de la Paris, dar aceasta este respinsă inițial, dar reuseste sa o breveteze, jumatate de an mai tarziu. Acest aparat de zbor mai este numit si ”monoplan”, pentru ca are o singura pereche de aripi. Traian Vuia a mai inventat si generatorul de abur cu ardere interna, care este folosit si astazi in centralele termice.
8. Avioplanul
Inventat de inginerul si locotenentul Rodrig Goliescu, acest mijloc de deplasare in zbor a fost brevetat la Paris in anul 1908, sub numele de ”aparat de aviatie Avioplan”. Acesta a fost primul avion cu fuselaj tubular, acesta fiind de fapt elementul de originalitate. Modelul său de proiectare se regăsește la modelele actuale de elicoptere și avioane..