Personale

Licenta Microsoft Windows.

Chiar daca nu mai folosesc windows asta nu inseamna ca nu ma intereseaza deloc de licente mai ales ca am de gand sa iau un pc cu licenta de data asta. La ce se refera variantele de licenta la windows 8. Odată cu lansarea oficială, noul sistem Windows 8 a început să ridice o mulţime de semne de întrebare, atât din punct de vedere tehnic, cât mai ales din punct de vedere al tipurilor de licenţe disponibile. Acest lucru nu este însă o noutate, căci s-a întâmplat şi când s-a lansat Windows 7, Vista sau XP, şi când s-au lansat pachetele Microsoft Office.

Avem trei tipuri de licenta pentru consumator : OEMVUP şi Retail.

Licenţa OEM (Original Equipment Manufacturer).

Licenţa OEM poate fi instalată pe un singur calculator, iar acel calculator nu trebuie să sufere modificări hardware majore. Spre exemplu, dacă înlocuieşti placa de bază, licenţa nu mai este valabilă. Poţi contacta un centru Microsoft pentru a reactiva licenţa, dar ţi se cer numeroase explicaţii şi dovezi prin care să demonstrezi că placa s-a defectat şi nu mai poate fi reparată.

Avantajul unei licenţe OEM este în primul rând preţul mic, motiv pentru care cei mai mulţi utilizatori sunt tentaţi să achiziţioneze o astfel de licenţă. Trebuie avut însă în vedere că licenţa OEM presupune anumitelimitări la nivel de modificări hardware.

Licenţa Retail.

Licenţa Retail este de fapt licenţa completă, care nu îţi impune nicio restricţie, dar în acelaşi timp costă dublu sau chiar mai mult faţă de licenţa OEM.

O poţi instala pe câte calculatoare vrei şi de câte ori vrei, poţi face upgrade-uri fără să se dezactiveze licenţa, dar evident ea poate fi activă doar pe un singur computer (altfel, am pune mână de la mână şi am cumpăra o licenţă pentru toţi prietenii şi toate cunoştinţele).

Licenţa VUP (Version Upgrade License).

Licenţele VUP (Version Upgrade License) sunt ideale pentru utilizatorii care au deţin o licenţă validă a unui sistem de operare mai vechi şi vor să treacă la o versiune nouă fără să suporte costuri mari.

Microsoft oferă această posibilitate prin punerea la dispoziţie a unui pachet VUP care face tranziţia păstrând anumite caracteristici ale sistemului anterior.

Spre exemplu, dacă ai Windows 7 Home Premium, licenţa VUP permite tranziţia la Windows 8 (Windows 8 este versiunea echivalentă a Home Premium). Dacă deţii o licenţă de Windows 7 Professional, poţi trece la Windows 8 Pro.

Aceleaşi reguli se aplică şi pentru utilizatorii de Vista şi XP. Upgrade-ul de la Windows 7 Starter la Windows 8 nu este posibil.

Alte detalii pe pagina de prezentare.

 

 .

2 Comments

 • Andrei M.

  Salut.
  Foarte buna descrierea, dar ar trebui sa amintesti si despre licenta FPP care acopera doar versiunea curenta a produsului achizitionat, si nu include drepturi de downgrade si nici de upgrade, dar iti permite sa muti softul de pe un calculator pe altul, de exemplu, daca primul calculator s-a defectat sau se schimba hardware-ul partial sau integral.

  Reply
  • admin

   Foarte buna complectarea ta.

   Reply

Leave a Reply