Lumina in fotografia de nunta.

Aşa cum spuneam la începutul cursului, fotografie înseamnă “desen cu lumină”. De aici rezultă faptul că nu poate exista fotografie fără lumină. Ce face însă diferenţa între o fotografie reuşită şi sute de alte imagini atâta timp cât toate au la baza creaţiei lumina?

Această diferenţă este dată de modul în care folosim lumina, de orele la care fotografiem şi de modul cum combinăm şi armonizăm culorile.

Alături de subiect şi compoziţie, despre care am discutat, lumina este un element cheie în realizarea unei fotografii reuşite.

Tipuri de lumină

Lumina tare

Atunci când lumina vine preponderent de la o sursă puternică (soare de amiază, bec, bliţ frontal), aceasta va avea tendinţa de a fi tare şi direcţională. Lumina astfel obţinută are contraste puternice, cu zone de umbre adânci şi zone de luminozitate mare.

Culorile sunt redate în general bine, dar se vor pierde detalii în zonele cu un contrast puternic.

Lumina moale

Provine în general de la o sursă de lumină mare şi difuză. Este cazul zilelor noroase, când lumina nu este direcţională şi învăluie subiectul din toate părțile.

Contrastul este redus, iar umbrele vor fi şterse, cu detalii pe toată suprafaţa.

Într-o astfel de lumină se pune în evidenţă o întreagă gamă de tonuri de culoare.

Sfaturi practice pentru cea mai buna lumina in fotografia de nunta 

Încă de la început putem spune că lumina tare este cea care poate da un plus de dramatism fotografiei, în timp ce lumina moale creează atmosferă. Nu există însă o regulă strictă în acest sens, de aceea trebuie să vă jucați cu lumina până când obțineți efectul dorit.

În condiții de iluminare naturală, soarele este cel care face regula. Dacă fotografiem în lumina directă și puternică a acestuia, putem obține un plus de culoare în fotografie în zona luminată, dar pierdem această culoare în zona umbrită. Dacă fotografia noastră acoperă atât o zonă aflată în lumină cât și una aflată în umbră, imaginea finală va avea de suferit în una dintre aceste zone, în funcție de alegerea noastră. Mai mult însă despre acest lucru la capitolul despre expunere. Un avantaj al luminii tari este apariția umbrelor ce pot da perspectivă cadrului prin suprapunerea lor cu zonele luminate.

Un strat de nori poate crea lumina difuză de care uneori este nevoie pentru a avea detalii pe toată suprafața imaginii. Deasemenea ceața sau pâcla oferă același tip de lumină ce creează atmosferă în fotografia finală. În astfel de iluminare trebuie avut grijă în special la perspectiva și adâncimea cadrului, pentru a nu avea la final o imagine plată. Lumina difuză elimină problemele de expunere cauzate de lumina tare, așa cum vom vedea, dar estompează și o mare parte a culorilor, oferind uneori senzația de pastel.

În condiții de studio lumina poate fi controlată după dorința celui ce fotografiază și în funcție de subiectul ales. Și aici însă caracteristicile luminii se păstrează în funcție de tipul acesteia. Ca fotograf profesionist de nunta recomand pe soare folosirea blendei sau a blitzului de umplere, iar daca nu dispunem de cele doua, sa incercam pe cat posibil sa tragem mai mult dolosindu-ne de umbra naturala.