Povestea FABULOASA a celei mai frumoase echipe din UCL!

Povestea FABULOASA a celei mai frumoase echipe din UCL! „Asta e clubul nostru, nu al lui Qatar sau Abu Dhabi!”Foarte putini cunosc povestea echipei care care aseara a invins Real Madrid cu 4-1.

Pare greu de crezut ca echipa asta era in faliment acum 7 ani. In 2005, Dortmund isi pierdea stadionul – cel mai mare din Germania si al saselea din Europa, casa uneia dintre cele mai spectaculoase galerii din lume. Aceeasi galerie care si-a salvat pana la urma echipa de la disparitie.

In timp ce cluburi mai mari sau mai mici din Europa isi muta sediile in Qatar sau Emirate, exista echipe care sunt mandre de originile lor si reusesc sa supravietuiasca prin eforturi ce par imposibile. 

Este cazul Borussiei Dortmund, revelatia acestui sezon de Champions League. Cu o medie de varsta de 23 de ani, campioana Germaniei castiga grupa mortii cu Real Madrid, Manchester City si Ajax, adica 13 trofee in Liga Campionilor si miliarde investite. 14 puncte si 4 victorii din 6 meciuri dupa un parcurs in care jucatorii s-au intrecut cu fanii in fata unei Europe uimite.  

La inceputul mileniului, Dortmund devenea primul club din Germania care se lista la bursa. In 2002 reusea sa castige titlul, dar au urmat ani de declin care au dus in cele din urma la faliment. Ratarea Ligii din 2003 si managementul defectuos au dus la scaderea actiunilor si la datorii de peste 120 de milioane de euro.FANII, CEA MAI MARE AVERE!
Directorul Hans-Joachim Watzke a reusit insa sa-i convinga pe cei de la Morgan Stanley ca un club cu un asemenea suport nu are cum sa moara si a facut un plan prin care sa readuca echipa in topul fotbalului european. A primit 150 de milioane de euro si a rascumparat stadionul cu 80 de milioane. 

Cu arena plina la fiecare meci, 80.000 de spectatori la meciurile din Germania si 66.000 in Europa, Dortmund a reusit sa-si sporeasca incasarile din drepturile si TV si alte sponsorizari pana la 60 de milioane de euro si sa adune in total 215 milioane de euro. Luna trecuta au anuntat profit de 34 de milioane de euro si o scadere a datoriei de la 143 de milioane la doar 11 milioane. 

„Am realizat in 2007, cand nu aveam niciun ban, ca avem nevoie de un nou drum. Am decis sa cumparam doar jucatori tineri care sa le ofere oamenilor din Dortmund ceea ce isi doresc: tot efortul lor!”, povesteste Watzke in Guardian.

Antrenorul de atunci, Thomas Doll a fost inlocuit cu Jurgen Klopp de la Mainz din liga a doua iar acesta a inceput din start reforma. „Am vrut un antrenor care sa se plieze pe filosofia noua de la Dortmund cu jucatori tineri, sa aiba o structura solida si sa dea totul pentru club. Ne-am uitat la Mainz si ne-am dat seama ca Jurgen Klopp e omul potrivit pentru noi. Din 2008 de cand l-am pus antrenor am mers doar in sus!”, mai povesteste Watzke. sursa

One thought on “Povestea FABULOASA a celei mai frumoase echipe din UCL!

Comments are closed.