Reportaj

Preț miere 2015. Vremea secetoasă a ajutat albinele: Au apărut primele borcane cu miere de rapiță și miere de salcâm

Prețul mierii este influențat mai ales de producție, spun apicultorii pentru care finele lunii mai este momentul în care pot să facă estimări ”incipiente” privind anul apicol în curs. Mierea de rapiță și mierea de salcâm sunt primele produse apicol edin 2015 cu care crescătorii de albine au ieșit deja pe piață, mulțumiți că vremea caldă și lipsa ploilor au lăsat ”culegătoarele” să își facă treaba.

Ceea ce pentru agricultori înseamnă secetă, pentru apicultori a însemnat profit. Cel puțin până acum, crescătorii de albine contactați de Agrointeligența s-au arătat mulțumiți de cum au început anul apicol, apreciind că dacă vremea se menține pe același trend, vor depăși ușor producțiile din 2014 chiar și cu efectivele afectate de iarna complicată. Singura problemă ce deja este resimțită de apicultori este prețul mic de comercializare pentru mierea de rapiță și cea de salcâm cu care au ieșit deja pe piață.

Mehedințiul este fruntaș la mierea de salcâm

Apicultorii din județul Mehedinți au obținut producții foarte bune la mierea de salcâm, dar prețul pentru un kilogram de miere este mai mic cu aproape 30% față de cel din 2014.

Cătălin Mănescu, apicultor din Drobeta-Turnu-Severin, județul Mehedinți, care are o experiență de peste 10 ani îm creșterea albinelor și ne-a declarat că este mulțumit de producția din anul acesta. “Am în jur de 70 de stupi și am avut un an foarte bun pentru producția de miere la rapiță și salcâm. Comparativ cu anul trecut care a fost extrem de ploiosm 2015 a fost foarte bun pentru albine. Nu a fost nici foarte cald, nici foarte frig, a fost numai bine pentru ca albinele să poată ieși la cules la rapiță și salcâm. Cel puțin la salcâm a fost extraordinar! Anul trecut nu am facut deloc miere de salcâm din cauza condițiilor climatice, dar acum, până la acest moment, am extras în jur de 400 de kilograme la rapiță, iar la salcâm vreo 1.000 kilograme. Rapița a fost mai puțină pentru că nici nu prea au fost multe culturi în zonă pentru a duce albinele în pastoral”, a declarat pentru Agrointeligența apicultorul din Severin.

Mehedințeanul a sublinat faptul că la Drobeta Turnu Severin un kilogram de miere de rapiță se vinde engros la un preț de 15 lei și salcâmul 20 lei. Pentru cei care cumpără doar pentru consumul propriu, prețul este de 20 de lei kilogramul de rapiță și 25 lei la salcâm.

Comparativ cu anul trecut, prețul la mierea de salcâm a scăzut în 2015 de la 35 lei la 25 lei din cauza faptului că există pe piață o cantitate însemnată de miere comparativ cu situația de acum 12 luni.

Citeste mai mult..

No Comments Found

Leave a Reply