Sablarea cu nisip

Sablarea cu nisip, o metoda mai usoara de curatare!

Sablarea este un proces de curatare sau finisare prin suflare a anumitor suprafete cu nisip sau alte materiale abrazive.
Procesul de sablare cu nisip se realizeaza cu ajutorul materialelor abrazive granulare, in acest caz nisipul, care sunt impinse cu viteza de catre aerul comprimat pe suprafata materialelor de prelucrat.

sablare-cu-nisip

In functie de obiectul si de suprafata expusa tratamentului, sablarea poate fi de doua feluri:
1. Fina: sablare sticla, lemn, biciclete, sablare jante aliaj.
2. Rugoasa: sablare jante de tabla, calorifere, structuri metalice
Deoarece sablarea cu nisip este o procedura destul de complicata, si care necesita o aparatura speciala este recomandat ca lucrarile sa fie facute de o firma care ofera servicii complete de sablare.

Metoda de sablarea cu nisip poate fi folosita in orice domeniu, de la industria auto, constructii, restaurari, pana la industria petroliera si cea navala. Este important sa se apele la o firma specializata fiindca aceste firme beneficiaza de echipamente si tehnologie de ultima generatie care vor garanta succesul fiecarei operatiuni de sablare.
In cazul industriei auto, sablarea cu nisip poate fi folosita pentru curatarea vopselei, ruginei, uleiului, restaurarea pieselor auto.
Pentru restaurare aceasta tehnica se foloseste de obicei la cladirile care au fatade de piatra, beton sau caramida, sau pentru cele cu suprafete metalice. In aceeasi categorie intra si constructiile din lemn, caramida, tuneluri, macarale sau utilaje industriale.

Ce alte aplicatii mai are procesul de sablare cu nisip?

O alta problema, destul de des intalnita, cel putin in marile orase este graffiti-ul.
Datorita sablarii cu nisip acum se poate sterge foarte usor orice urma de pe suprafata oricarui material, fie beton sau metal, de pe garduri sau cladiri din metal, lemn sau tabla.
Curata, reimprospateaza culoarea dar si reface rosturile de pe suprafetele de caramida.

Inca un lucru foarte important de stiut este ca sablarea cu nisip se efectueaza doar in spatii deschise, si cu echipamente de protectie speciale. Nisipul care intra in contact cu suprafata ce urmeaza sa fie curatata se ridica in aer si poate fi inhalat cu usurinta de oameni. Acest lucru poate duce la probleme respiratorii grave.

Avantajele sablarii cu nisip:
1. Curata pana si cele mai dificile depuneri, cum ar fi rugina, vopsea, coroziunea, grund, tunderul.
2. Unul dintre cele mai mari avantaje este costul redus, deoarece nisipul este un material ieftin si accesibil.
3. Timpul de curatare este unul foarte scurt.
4. Are o capacitate foarte mare de curatare, datorita proprietatilor abrazive ale nisipului.