Sprijinirea protezelor dentare sau proteza scheletata

La proteza detasabila sunt trei cerinte principale: conservarea dintilor ramasi, capacitatea functionala a protezei si igiena ei. Aceste cerinte sunt indeplinite in cea mai mare parte de proteza scheletata , care este inteleasa ca proteza partial detasabila, si,  care transmite presiunea de mestecat simultan pe dintii naturali de sprijin si pe membrana mucoasa a crestei alveolare, partile separate ale acestei proteze fiind legata prin arce. Din cauza transferului presiunii masticatorii, este inclusa si diferenta ei functionala, fata de alte tipuri de proteze. In protezele scheletate se disting urmatoarele parti:

  • baza protezei, care se sprijina pe creasta alveolara;
  • arce care leaga partile individuale ale protezei;
  • diferite tipuri de cleme si dispozitive articulare care servesc la intarirea protezei in cavitatea bucala.

Placuta protezei poate perturba perceptia fluctuatiilor temperaturii mucoasei, pot scade simtul gustului si simtul atingerii, daca aceasta nu este amplasata corect. Pentru a evita astfel de neajunsuri, trebuie sa mergi la clinica stomatologica IVORY Dentfix Bucuresti, unde vei gasi medici stomatologi profesionisti. Placa, aderenta la baza dintilor ramasi, intarzie reziduurile alimentare. Proteza lamelara determina o atrofie prematura a procesului alveolar si, de asemenea, in cele mai multe cazuri cauzeaza pe suprafata sa, intr-o oarecare masura, fenomene inflamatorii pe membranele mucoase. Protezele lamelare, sub influenta presiunii masticatorii, pot pierde dintii de contact antagonizatori, schimba dintii naturali si exfoliaza membrana mucoasa de la baza dintilor.

Bazandu-se pe membrana mucoasa, proteza scheletata  ofera un efect usor de mestecat, restabilind functia de mestecat in proportie de 30%. Prostezele scheletate cu forme speciale de cleme, in cea mai mare parte nu au dezavantaje si sunt cel mai putin daunatoare pentru restul dintilor naturali. Efectul functional al protezei scheletate creste, deoarece dintii ramasi sunt utilizati nu numai pentru a intari proteza, ci si pentru a transfera presiunea masticatoare asupra acestora, permitand protezei sa nu se scufunde in membrana mucoasa. Aceasta este realizata prin utilizarea unui sistem de consolidare combinat.  Lungimea protezei scheletate  este redusa semnificativ, deoarece placa protetica este inlocuita cu un arc si, in final, proteza scheletata nu necesita pregatire dentara, ca in cazul unei proteze de pod.

Proiectarea protezei scheletate

Una dintre numeroasele constructii de proteze scheletate  este un grup de proteze, propus de Rumpel. Cand se construieste acest grup de proteze, se folosesc dintii sau radacinile ramase in gura. Proiectarea protezei Rumpelian consta din doua parti: fixe si detasabile. Pentru cea fixa, dintii si radacinile naturale sunt acoperite cu un capac metalic sau cu o coroana dentara. Acestea din urma sunt unite impreuna de-a lungul muchiei alveolare cu bare metalice, denumite sine. In consecinta, aceste capace si sine pot fi turnate sau stantate, care sunt intarite deja in placuta protezei.

Aceasta combinatie de dinti naturali si radacini,  sporeste rezistenta acestora la componentele presiunii de mestecat. Pe aceasta proteza fixa, cimentata pe dinti naturali, se sprijina proteza scheletata. Scopul principal al protezelor scheletate, conform lui Rumpel, este acela de a realiza o distributie uniforma simultana a presiunii masticatorii verticale asupra restului dintilor si marginii alveolare. Cu toate acestea, dintii si mucoasa de sprijin nu reprezinta o baza solida, imobila si neschimbata pentru proteza. Aceste doua tipuri, in structura lor au rezistenta diferita la presiunea de mestecat..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *