Comunicat de presa

Tencuieli din nisip spalat Iasi

 

Nisipul Iasi este compus din particule fine de minerale, rocă sau sol, un element constituent de bază fiind cuarţul. Piscurile care odinioară erau stânci masive s-au transformat prin eroziune în nisip. Adesea nisipul este rezultatul furiei apelor mării.

Însă nisipul Iasi e valoros nu doar pe plajă, aşa după cum se va observa în continuare.

Nisipul Iasi este utilizat pentru prepararea mortarelor de tencuire, sape, mortare de zidarie, prin adaos de ciment si/sau var. Nu se recomandă a fi aplicat pe lemn, materiale plastice, metale şi pe suprafeţe din ipsos.

Caracteristici: Granulatie constanta si controlata

Lipsit de argile

Spalat si sortat

Tencuiala de var, ciment si nisip Iasi se aplica peste straturile de materiale de constructie folosite la ridicarea unei case si are rolul de a proteja materialul de constructie, de a astupa eventualele crapaturi ale zidariei, de a nivela suprafetele in caz de erori pe verticala sau orizontala. Se aplica in strat de minim 20 mm si maxim 50 mm iar la tavane de maxim 25 mm.

Greutatea specifica este de 20 kg/m2/cm grosime. Sunt 3 tipuri de tencuieli: M25T, M50T, M100T. Tehnica de aplicare este: sprit, pontare, tencuire. Calitatea tencuielii depinde de granulatia nisipului Iasi. Daca acesta are granulatie mare, se impune tinci. Tinci-ul este obtinut din nisip Iasi cernut fin si liantul multibat sau ciment cu var. Stratul este de 1-2 mm si are rolul de a astupa darele sau gaurile lasate de pietricelele din compusul nisip Iasi. In practica se foloseste cel mai mult M50-M75T, adica un consum mai mare de multibat. Stratul de tinci va scuteste de un strat de ipsos.

Proprietatea compusului tencuiala este ca e transparanta.
Mai departe, gletul de ipsos. Se aplica PESTE tencuieli, in straturi de 2-15 mm si are rolul de a finisa si pregati ultimul strat, vopseaua, tapetul.
Este imposibil sa aplicati glet peste caramida sau BCA.
Ordinea este: tencuiala, glet de ipsos, vopsea.
Din punct de vedere al sanatatii, lucrarile de mai sus sunt cele mai bune,dar trebuiesc completate de o vopsea pe masura: transpiranta, clasa profi, eco si lavabila.

In general, nisipul Iasi pentru constructii  este recomandat pentru prepararea mortarelor de tencuire, sape, mortare de zidarie, prin adaos de ciment si/sau var. Acesta este lipsit de argile, spalat si sortat si are o granulatie constanta si controlata, de maximum 1.0 mm.

Raportul din amestecul dintre nisip Iasi si ciment se face in functie de domeniul de utilizare preconizat al produsului finit, dupa cum urmeaza:

  • mortar de zidarie – 25/5 kg;
  • mortar de tencuire – 25/5 kg;
  • mortar de tinciuire – 25/6 kg;
  • sapa de egalizare – 25/7 kg.

Temperatura mediului la aplicare trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 30 grade Celsius. La temperaturi ridicate sau la soare, se recomanda umezirea suprafetei inainte de aplicare, pentru a se evita posibilele fisuri.

În domeniul construcțiilor se afirma ca nisipul Iasi spălat are o granulație mai mare. De asemenea, se afirmă că este necesar să fie folosit nisip Iasi spălat pentru că cel nespalat poate conține pământ și mâl iar acest lucru afectează priza cu betonul..

No Comments Found

Leave a Reply