Tu ce stii despre sistemul tau de A/C?

Vara si-a intrat in drepturi de ceva timp, inainte se data oficiala calendaristica iar soferii au facut cozi la service-uri pentru incarcare freon auto deoarece vara in traficul aglomerat de pe la noi este extrem de greu de suportat aerul irespirabil din masini cand tabla se incinge. Este suficienta o jumatate de ora ca masina sa stea in soare pe timp de vara pentru ca temperatura din interiorul masinii sa faca aerul irespirabil.
Insa nu toata lumea stie care sunt pericolele utilizarii aerului conditionat. Bineinteles utilizarii necorespunzatoare. Dar pe langa utilizarea acestiuia cati stiu oare cum functioneaza acesta?
In primul rand freonul trece prin compresor si se incalzeste foarte tare datorita presiunii foarte mari. Dupa aceea la trecerea freonului prin radioatorul special pentru aer conditionat, se face printr-o conducta de la compresor la radiator iar cu ajutorul ventilatorului radiatorului acesta este racit si se condenseaza, tranfosrmandu-se din stare gazoasa in stare lichida. Procesul acesta se numeste incalzire latenta a gazului incalzit.


Dupa trecerea prin radiator, freonul in stare lichida ajunge printr-o conducta in radiatorul aflat in spatele bordului masinii. Inainte de a ajunge acolo freonul trece printr-un filtru care separa lichidul de gazul ramas sau impuritati dupa care inainte de a ajunge in radiatorul din bord intra intr-o valva de expansiune, actionand precum valva unui deodorant transformand lichidul sub presiune intr-un gaz rece la presiune joasa.
Imediat dupa trecerea de valva de expansiune, freonul se transforma in gaz care circula prin radiatorul de sub bord, acest radiator care raceste prospriu zis aerul din masina iar ventilatorul aerotermei nu face decat sa circule acest aer prin vaporizator.
Dupa aceste etape, gazul care iese din radiatorul aerotermei, se incalzeste si se intoarce in compresor de unde procesul se reia de la capat.
Nu trebuie sa uitam nici ca acest aer conditionat este nociv folosit in exces sau intr-un mod necorespunzator si poate cauza afectiuni care pot degenera dar in general acest lucru se intampla destul de rar. AC-ul trebuie utilizat dupa anumite sfaturi si la anumite temperaturi bineinteles daca nu ne dorim sa capatam o raceala zdravana.
Despre mirosurile neplacute cauzate de ventilatia masinii nu sunt prea multe de spus decat ca acestea trebuie curatate si dezinfectate periodic cu produse speciale pentru a evita aparitia afectiunilor respiratorii sau alergiilor. Mucegaiul ori ciupercile microscopice isi poate face aparitia in gurile de ventilatie datorita umezelii produse prin condensarea apei pe evaporatorul si canalele sistemului de aer conditionat.
Este recomandata si o verificare anuala al sistemului de racire, pentru a ne asigura ca acesta functioneaza optim si nu exista scurgeri de freon. Trebuie reglata cantitatea de freon si ulei in functie de fiecare model de autoturism. Unele firme includ in prec si procesul de igienizare atunci cand se face serice-ul climei, altele efectueaza acest proces separat. Recomandarea este ca verificarea si curatarea sistemului de AC sa fie facut intr-un service autorizat care dispune de aparatura profesionala, pentru a evita neplaceri aduse de mirosuri neplacute sau eventuale defectiuni ale acestuia ori functionare necorespunzatare..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *