agricultura

Turbine eoliene pentru consumatorii casnici

Turbine eoliene pentru consumatorii casnici, produse in Romania. Cum s-a dezvoltat o afacere locala, cu bani de la norvegieni.

O firma locala a lansat in acest an pe piata primele turbine eoliene verticale realizate la noi in tara, un proiect in care a investit peste 274.000 de euro, o parte din bani provenind din fonduri oferite de Guvernul Norvegian. Cu toate ca legislatia si conditiile pietei locale au fost mai degraba o piedica decat un sprijin, fondatorii proiectului mizeaza pe faptul ca tot mai multi consumatori casnici sunt dispusi sa investeasca in independenta energetica. La ce costuri se ridica un astfel de sistem.

Dragos Preda a intrat in afaceri cu peste 6 ani in urma. Are o companie producatoare de standuri si diferite materiale metalice, iar, recent, a obtinut o finantare de 200.000 de euro de la Guvernul Norvegiei, prin Innovation Norway, mecanismul norvegian de finantare a inovatiei, pentru un proiect de cercetare dedicat energiei nepoluante.

Rolix Impex Series Srl, compania fondata de inginerul Dragos Preda si-a propus sa proiecteze un nou tip de turbina eoliana verticala, adaptata condtitiilor climatice din Romania, care sa poata fi instalata atat in mediul rural cat si in mediul urban si care sa fie dedicata in special consumatorilor casnici. La noi in tara viteza vantului este sub 7 m/s pentru 60% din teritoriu, inclusiv zona Bucurestiului, cu alte cuvinte nu avem conditii de vant puternic.

“Ideea a pornit atat dintr-o nevoie personala, am vrut sa fiu independent si apoi am vazut ca nu produce nimeni pe piata asa ceva. Am mai mai incercat si alte variante de a produce energie neconventionala, cu panouri colectoare, dar din pacate costul de productie era cu 20% mai mare decat ce puteam aduce pe piata din China si atunci am renuntat la proiect. Am incercat alte variante si ne-am oprit la aceste turbine”, explica inginerul.

Prin acest proiect Rolix incearca sa produca intern toate componentele necesare realizarii turbinelor, lucru ce nu a fost posibil in totalitate pana acum. “Noi facem din ea (n.red. din turbina) aproape tot, mai putin parte de conversie a energiei, care este invertorul, pe care nu am putut sa il realizam. Am incercat, este foarte complicat si ar trebui sa investim foarte mult in cercetare. Am reusit sa realizam un model la un cost mult mai mare fata de cele pe care le achizitionam”, explica Preda.

Turbinele realizate de firma locala au o putere instalata intre 3 si 12 kilowati si pornesc la o viteza a vantului de 2,5 m/s (viteza nominala – 3-5 m/s, viteza maxima – 45 m/s). Costul final al unei astfel de turbine este de circa 1.000 de euro per kilowat, dar la care se mai adauga consturile atorizatiei de constructie si ce ale echipamentelor de stocare a energiei (baterii) – drept urmare,  pretul unei turbine cu o putere 5kw este de circa 10.000 de euro. Acesta este varianta de turbina pe care firma o recomanda pentru pentru o casa normala, cu doi adulti si doi copii.

Investitia la aceasta turbina se amortizeaza in circa 8 ani. La varianta cu baterii, la varianta de varsat in retea s-ar amortiza mult mai repede, dar la noi acest sistem nu poate fi instalat pentru ca este ilegal ca persoanele fizice sa vanda curent electric, adica n-au voie sa fie legate in retea”, explica producatorul.

Sistemul este conectat prin internet la un server si monitorizeaza permament productia de energie iar in cazul in care constata ca tensiunea scade sub un anumit prag decide sa treaca pe baterii sau daca acestea s-au descarcat sa treaca pe sistemul national de electricitate.

Proiectul realizat de Rolix a primit finantarea in 2014, dar, anul trecut, a inceput fabricarea propriu-zisa a acestor turbine. “Cel mai mult a durat realizarea generatorului, care este produs de noi si in contiunare lucram sa la o varianta imbunatatita a acestuia”, spune Dragos Preda.

De la lansarea lor pe piata, adica in ultimele sase luni, au vandut 3 astfel de turbine, pentru locuinte din Busteni, Buzau si Calarasi.

Aceste turbine nu se vor vinde bine atata vreme cat nu va exista un ajutor de stat. Momentan, Ministerul Mediului ofera ajutoare prin proiectul “Casa Verde” doar pentru cei care isi instaleaza panouri solare si pompe de caldura”, sustine inginerul.

In prezent, firma se afla in discutii cu alte companii din Belgia, Bulgaria si Republica Moldova, potentiali distribuitori pentru pietele respective. Detalii….

No Comments Found

Leave a Reply