Atentie la analgezice ne spune cabinet veterinar Valu! Nu administrati cainelui sau pisicii aspirina sau paracetamol!

Probabil ca multi dintre noi am trecut prin aceasta situatie, in care cainele sau pisica raceste, cu atat mai mult in sezonul rece, si probabil ca sunteti tentati sa deschideti dulapiorul cu medicamente si sa-i administrati medicamentul-universal: paracetamolul. Cabinet veterinar Valu va recomanda sa nu dati animalutelor de companie, niciun fel de analgezic care se administreaza in mod normal oamenilor, pentru ca poate puna in pericol sanatatea acestora.

Cabinet veterinar Valu: de ce sunt calmantele periculoase pentru caini si pisici?

Atunci cand oamenii iau paracetamol, spre exemplu, o enzima prezenta in corpul uman face ca acesta sa fie rapid dizolvat dupa ce si-a facut efectul. Iata ce se intampla cand acestea sunt administrate pisicilor sau cainilor dumneavoastra:

  •       Pisicile nu reusesc sa descompuna paracetamolul in siguranta, iar compusii toxici atat de periculosi se formeaza rapid in sangele lor. Acest lucru provoaca leziuni ireversibile organismului si cauzeaza un sindrom in care limba si gingiile devin maro si impreuna cu leziunile hepatice, devine adesea fatal.
  •       Cainii, ca si oamenii, produc in mod natural substante, precum prostaglandina care protejeaza organele interne si ajuta la mentinerea fluxului sanguin optim la nivelul rinichilor, la prevenirea coagularii si la protejarea captuselii interioare a stomacului. Unul dintre efectele analgezicelor umane asupra cainilor este faptul ca pot impiedica producerea de prostaglandina, caz in care cainii pot dezvolta probleme intestinale, pierderea poftei de mancare, varsaturi si diaree, sangerare si chiar insuficienta renala si hepatica.

Ce e de facut in cazul otravirii cu analgezice umane? Cabinet veterinar Valu va raspunde.

In mod ideal, animalutele trebuie prezentate la medicul veterniar in cel mult 2 ore de la ingerarea calmanetelor, caz in care le sunt provocate varsaturi. Daca insa ati ajuns mai tarziu de 2 ore, exista un risc crescut ca rinichii, intestinele, ficatul sau alte organe interne sa fie afectate, caz in care trebuie internat si adminitrat tratament cu fluide intravenoase pentru a-i mentine tensiunea arteriala si pentru a ajuta rinichii sa functioneze normal. Pentru protejarea intestinelor, pot fi prescrise medicamente care protezeaza mucoasa gastrica sau pentru protectia ficatului.

Cantitatea de medicamente ingerata, timpul scurs inainte de prezentarea la clinica, alte medicamente administrate simultan si marimea animalutului de companie sunt factori importanti. Luati intotdeauna in considerare ca pisicile sunt mai sensibile decat cainii la expunerea la aceste toxicitati si din pacate, poti fi letale.

Cabinet veterinar Valu: Ce analgezice pot fi adminsitrate cainilor si pisicilor atunci cand e cazul?

Pisicile si cainii sunt, evident, extrem de diferite fata de oameni, asa ca organismul lor reactioneaza diferit in cazul administrarii de calmante pentru om. Exista o multime de analgezice care pot fi date animalutelor de companie, special create pentru caini sau pisici, care sunt disponibile prin intermediul veterinarullui dumneavoastra.

Daca sunteti ingrijorat de orice aspect al sanatatii pisicii sau cainelui dumneavoastra, va rugam sa contactati unui dintre medicii veterinari din cadrul cabinetului veterinar Valu lui Traian inainte de a-i admministra orice fel de tratament!


CONTACT:

Pagina de Facebook:  https://www.facebook.com/CabinetVeterinarValuDrRebecaNeagu/

Telefon: 0722.666.406

Adresa: Str. Dumitru Olariu, Valu lui Traian, jud. Constanta

 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *