Cabinet Veterinar Valu: Cele mai mari pericole pe care animalele de companie le intampina in casa

Cu siguranta ca orice persoana care detine un animalut de companie isi doreste sa ofere micului sau prieten un camin cat mai sigur si cat mai bun pentru acesta, in care sa poata creste si dezvolta in cel mai armonios mod posibil. Pe langa dragoste si ingrijire, micii blanosi trebuie sa primeasca si foarte multa atentie vizavi la potentialele pericole pe care acestia le pot intampina in interiorul casei in care locuiesc.

Mulți proprietari de animale de companie iau in considerare doar cele mai frecvente pericole pentru animalutele lor, precum antigelul, pesticidele și anumite tipuri de alimente. Pe langa acestea, exista insa multe alte obiecte de uz casnic, folosite zi cu zi si care prezintă un pericol la fel de grav pentru animalutele de companie.

Cabinet Veterinar Valu va recomanda sa aveti grija cu urmatoarele produse:

 1. Produse chimice de uz casnic

Produsele folosite in curatenia si intretinerea casei contin aproape in toate cazurile, substante chimice extrem de toxice, asa ca este esential sa va asigurati ca le pastrati intr-un loc sigur, la care animalul de companie nu are acces. Mai mult decat atat, trebuie sa stiti ca substantele de curatat pe baza de acizi, precum inalbitorul, folosite in exces atunci cand casa este curatata, pot sa ajunga in organismul animalelor de companie si sa provoace leziuni stomacale, dar si la nivelul gurii. O atentie deosebita trebuie acordata si odorizantelor de camera, care desi improspateaza camera, pot deveni periculoase pentru micii blanosi daca intra in contact direct cu acestea.

 1. Cablurile electrice

Orice proprietar de caini, pisici sau rozatoare stiu ca acestora le place la nebunie sa roada tot felul de lucruri pe care le gasesc prin casa. Daca in cazul incaltamintei, reusesc sa scape cu o mustrare, in cazul cablurilor electrice, situatia poate deveni mult mai grava. Mare grija cu catelusii, care au tendinta de a roade lucruri, mai mult decat cei ajunsi la maturitate.

 1. Plantele de interior
  Multe plante de apartament sunt otrăvitoare. Îndepărtați-le sau puneți-le undeva unde animalutele nu au acees, cum ar fi in coșuri agățate. Mai multe plante care cresc in aer liber, cum ar fi iederă și leandrul, pot fi, de asemenea, otrăvitoare pentru animalele de companie.
 2. Medicamente de uz uman

Oferiți animalelor de companie doar medicamentele care au fost prescrise de medicul veterinar. Substanțele analgezice, cum ar fi ibuprofenul și paracetamolul, pot fi letale pentru câini și pisici. Suplimentele de vitamine și minerale reprezinta, de asemenea,  un potențial pericol.

 1. Monede si alte obiecte de mici dimensiuni
  Tineti departe de caini si pisici monedele dumneavoastra. Nu le pastrati in buzunare, deoarece pot ajunge cu usurinta pe podea si de acolo, pot fi gasite de cainele sau pisica dumneavoastra.
 2. Pungi de plastic si alte sacose
  Acestea prezintă un pericol mare de sufocare, asa ca pastrati-le in locuri sigure, in sertare pe care acestia nu le pot deschide.
 3. Vasul de toaleta

Păstrați capacele de toaletă în jos pentru a impiedica animalele de companie sa cada sau sa intre in contact cu apa din vas. Fiecare dintre noi folosim diverse solutii dezinfectante sau pentru curatarea vasului de toaleta, asa ca animalulu de companie trebuie ferit de orice fel de contact cu apa din interiorul WC-ului. Substantele sunt foarte periculoase daca intra in contact cu gura, ochii sau pielea cainelui sau pisicii dumneavoastra!

 1. Guma de mestecat fara zahar

Acest tip de guma contine xilitol si doar o bucata de guma de mestecat poate cauza moartea unui caine de dimensiune medie! Practic, xilitolul concureaza cu zaharul din organismul animalului dvs. de companie si poate provoaca intr-o perioada scurta de timp insuficienta hepatica. Chiar si jumatate de guma mestecată poate fi periculoasa, asa ca pastrati departe de animalele de companie astfel de produse. Xilitolul se gaseste, de asemenea, in unele paste de dinti, sau produse de cofetarie care sunt etichetate „fară zahar”.

***

Aceasta nu este o listă completă de produse și articole care ar putea fi dăunătoare animalelor de companie. Proprietarii trebuie să fie atenți și vigilenți cu animalele lor.

„Asa cum cainele este cel mai bun prieten al omului, si omul ar trebui sa fie cel mai bun prieten al cainelui. Aici este vorba de a preveni eventualele situatii neplacute, asa ca goliti galeata si clatiti mopul atunci cand terminati curatenia, si nicidecum nu faceti curatenie cu cainii si pisicile in camera respectiva. Asigurati-va ca nu lasati pungi, monede sau medicamente la intamplare, acoradati-le atentia de care au nevoie pentru a le fi bine”, ne spune dr. Rebeca Neagu (Borza).

Contactati echipa de la Cabinet Veterinar Valu!

Daca banuiti ca pisica sau cainele dumneavoastra ar fi intrat in contact cu una dintre aceste substante, va rugam sa contactati unul dintre medicii de la Cabinet Veterinar Valu folosind numarul de telefon 0722-666-406, sau folosind pagina de contact de pe site-ul www.cabinetveterinarvalu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *