advertoriale

Cate tipuri de motostivuitoare gasim pe piata?

Motostivuitorul a devenit o masinarie esentiala pentru orice santier, depozit sau zona unde se construieste si se transporta diferite obiecte cu greutate. Aceste masinarii au evoluat foarte mult de la modelul initial, iar clientii pot sa cumpere un motostivuitor pe gpl, benzina, motorina sau alimentat electric.

Stivuitoarele cu baterie, sau electrostivuitoarele, sunt cele mai prietenoase cu mediul. Nu produc gaze de esapament, ceea ce inseamna ca nu otravesc mediul de lucru. De asemenea, sunt silentioase, si datorita greutatii si masei bateriei sunt mai usor de manevrat decat celelalte tipuri de stivuitor. In cazul electrostivuitoarelor clasice bateria actioneaza ca o greutate de contrabalansare, permitand utilajului sa fie mai suplu. In cazul stivuitoarelor de ultima generatie, cu baterii Li-Ion (sensibil mai usoare) greutatea mai scazuta a bateriei este suplinita cu o incarcatura moarta din metal greu, de regula plumb. Bateriile clasice trebuie reincarcate peste noapte, dar curentul consumat este mult mai ieftin decat un plin de combustibil precum motorina sau GPL-ul. Stivuitoarele electrice se conduc mai usor, fiind asemanatoare masinilor automate, neavand decat doua pedale: frana si acceleratie. Nu exista pedala de ambreiaj si motorul nu are nevoie de un numar ridicat de revizii. Costurile de mentenanta si service sunt mult mai mici.

Motostivuitoarele diesel sunt ideale pentru aplicatii de exterior. Emisiile diesel si noxele se disipeaza in atmosfera, la fel ca in cazul automobilelor. Totusi, stivuitoarele moderne sunt dotate cu catalizator si filtre de purificare care reduc emisiile de noxe, ceea ce inseamna ca, ocazional, pot fi utilizate si indoor. Motoarele diesel sunt mai eficiente decat cele pe gaz, pot rula cu motorina obisnuita si un rezervor de 50 de litri de motorina va tine mai mult decat o butelie de 18 kg de gaz in cazul unei utilizari similare a celor doua utilaje. Cuplul superior al motorului diesel, comparativ cu motorul GPL, face ca utilajul sa fie mai adecvat pentru ridicarea greutatilor pe pante, rampe si alte drumuri inclinate.

Performanta generala a unui stivuitor diesel este, in general, superioara performantei unui electrostivuitor, beneficiind de acceleratie si viteze de ridicare superioare. In plus, daca e nevoie de accesorii hidraulice (capete de rotatie, furci laterale etc.) ele pot fi montate usor pe designul utilajului fara sa-i modifice semnificativ centrul de greutate. Costurile de mentenanta si service ale unui stivuitor diesel sunt mai mici decat ale unuia pe gaz, deoarece motorul e mai robust. Din aceasta cauza, ca second hand, un stivuitor diesel are valoarea reziduala cea mai mare. Un motostivuitor diesel poate fi utilizat la orice ora din zi si din noapte. Indicatorul de combustibil arata cand rezervorul e aproape gol, astfel incat stivuitorul poate fi realimentat la momentul potrivit, urmand sa-si continue activitatea.

Stivuitoarele GPL au fost multa vreme populare datorita pretului mic si capacitatii de lucru mixte indoor / outdoor. Motoarele sunt de regula derivate din motoarele similare auto ceea ce inseamna ca, de obicei, partile componente se gasesc usor, la pret mic. Stivuitoarele GPL „compacte” sunt mai usor de manevrat decat stivuitoarele diesel si datorita sasiului mai mic si a anvelopelor pline, comparativ cu anvelopele mai mari de pe stivuitoarele diesel. Alegerea unui motostivuitor depinde de nevoile fiecaruia si de domeniul in care va fi folosit.

No Comments Found

Leave a Reply