Personale

Ce conditii se impun pentru proiectele de fundatii speciale cu piloti

Daca va intereseaza sa va familiarizati cu subiectul proiectarii de fundatii speciale si ce presupun acestea, trebuie sa stiti in primul rand ce inseamna realizarea unei fundatii, de cate feluri pot fi fundatiile si ce implica studiul geotehnic, in lipsa caruia orice lucrari de constructii devin, conform legislatiei in vigoare, ilegale.

Fundatia poate fi definita drept un element foarte important, desi practic ea este invizibila, fiecare constructie bucurandu-se de rezistenta si stabilitate datorita ei. Daca aveti in vedere proiecte de fundatii speciale cu piloti forati, minipiloti cu sau fara injectie, etc., trebuie sa tineti cont de cativa factori, si anume:  caracteristicile seismice ale terenului unde urmeaza sa fie realizata fundatia speciala, conditiile de clima din regiunea unde se gaseste amplasamentul, tipul de structura de rezistenta pe care se va ridica viitoarea constructie si, nu in ultimul rand, caracteristicile hidrologice si geologice ale terenului.

Zona de asezare pentru fundatie poarta denumirea „teren de fundare” si necesita cunostinte legate de  straturile din care este format terenul respectiv, dar si a comportamentului acestora de-a lungul vremii, in asa fel incat sa nu influenteze comportamentul suprastructurii pe o durata indelungata de timp.

Studiul geotehnic are rolul de a oferi date esentiale pentru amplasamentul unei fundatii special, furnizand informatii despre urmatoarele:

  • Conditiile climatice – cu referire la adancimea de inghet.

In tara noastra, depinzand de zona geografica, adancimea pana unde se produce acest fenomen poate sa atinga intre 0,70 m si 1,20 m. Asadar, fundatia trebuie sa coboare cu cel putin 10-20 cm mai jos decat adancimea de inghet caracteristica regiunii respective.

  • Stratificarea terenului pe verticala
  • Stabilitatea terenului. Se va identifica gradul de protectie in caz de seisme la care trebuie realizat calculul seismic pentru proiect.
  • Nivelul apelor freatice de adancime sau de suprafata. Studiul hidro-geologic urmareste si sa stabileasca caracteristicie se vor identifica particularitatile si conditionarile la care e supusa cladirea.chimice ale apei etc.

Tipul de material folosit pentru fundare trebuie sa fie corespunzator cu genul de constructie pe care o va suporta precum si cu terenul de fundare.

De exemplu, fundatiile de adancime cu piloti, coloane, barete etc. sunt utilizate de obicei pentru terenurile slabe de fundare, pana cand se ajunge la terenul bun de fundare. In general, peste acestea se monteaza un radier peste care se poate ulterior construi..

No Comments Found

Leave a Reply