Fără categorie

Cititul si beneficiile sale

De mic copil am avut o pasiune pentru citit, chiar daca inainte nu stiam faptul ca acesta are si anumite beneficii asupra psihicului. Mult mai tarziu am aflat si eu care sunt beneficiile cititului, atunci cand am inceput sa am acces la internet si informatia a fost mai aproape ca niciodata. Iar de cand am aflat acest lucru, trebuie sa recunosc, nu mai las sa treaca o zi fara sa citesc macar cateva randuri dintr-o carte. Mi-am imbogatit biblioteca personala cu o gramada de carti noi.

Asadar, care sunt beneficiile cititului? Merita ele atentia noastra?

  • Cu cat citim mai multe carti, cat mai multe si mai variate, cu atat mai bogate vor fi si cunostintele pe care le dobandim si pe care le acumulam pe parcurs. Singurul mod in care ne putem imbogatii cultura generala, este sa citim tot ce ne cade in mana. Eu imi achizitionez carti ieftine de pe site-uri sau anticariate online.
  • E bine cunoscut faptul ca lectura contribuie la imbogatirea vocabularului. Daca se intampla sa intalnesti si cuvinte pe care nu le stii, noteaza-le pe o coala de hartie si cauta-le definitia intr-un dictionar (eu asa procedez de fiecare data).
  • De regula, cartile aduc in atentia noastra subiecte ce pot fi abordate din mai multe puncte de vedere. Asadar, lectura ne ajuta sa ne dezvoltam o gandire analitica.
  • Un alt avantaj pe care il au cartile este acela ca stimuleaza activitatea cerebrala, imbunatatind astfel memoria. Exercitiul este mama invataturii, asadar inarmati-va cu rabdare si perseverenta (si o carte buna).
  • Prin intermediul lecturilor, imaginatia, componenta de baza a creativitatii, poate fi dezvoltata, permitandu-ne in acest mod, sa evadam din realitatea coplesitoare pe care o confruntam zi de zi.
  • De cele mai multe ori, cartile sunt cele care ne ofera informatii utile si sfaturi pretioase pe care le putem aplica in viata de zi cu zi (vezi carti motivationale sau carti de dezvoltare personala).
  • Cititul ne ajuta sa ne relaxam! Eu aleg sa ma deconectez de la cotidian si sa ma refugiez intr-o carte. Cel mai des imi place sa citesc carti de dragoste, atunci cand vreau sa imi eliberez mintea de orice altceva si sa ma concentrez pe firul povestii de dragoste.
  • Terapia prin carti ne ajuta sa reducem stresul, sa devenim mai optimisti si mai increzatori in fortele proprii. Ne poate ajuta chiar sa depasim o depresie sau o perioada mai dificila din viata noastra.
  • Ne ajuta sa imbunatatim relatiile cu cei din jurul nostru si sa comunicam mai usor. Este un exercitiu extraordinar, privind dezvoltarea abilitatilor necesare interactiunii cu cei din jurul nostru. Metoda aceasta ii ajuta cel mai bine pe cei care au o personalitate introvertita.
  • Nu in ultimul rand, alunga plictiseala! Cartea poate fi purtata cu usurinta pretutindeni, asadar atunci cand te plictisesti, poti scoate ‘’asul din maneca’’ oricand, oriunde. Personal, pun in aplicare acest lucru ori de cate ori am ocazia. Si mereu am avut parte de calatorii frumoase, echilibrate cu citit si plimbari in natura!

 

No Comments Found

Leave a Reply