Dacii bătrâne au întors Braşovul în timp cu 25 de ani

Nostalgicii pasionaţi de Dacii, în special de modelele 1100 şi 1300, au putut gusta din aroma unor vremuri şterse de timp la Întâlnirea Naţională Dacia Clasic, eveniment organizat de Dacia Clasic şi Retromobil Club România. Ploua mocăneşte, sacadat şi iritant, când prima Dacie cotea agale la stânga şi traversa Piaţa Sfatului din Braşov către locul de aliniere. Şirul de caroserii colorate se plia ordonat, iar organizatorii ghidau energic bătrânele doamne, manevrate boem de şoferi, cu cotul stâng scos pe geamul lăsat. Văzut de sus, grupul de 70 de Dacii retro pare un cub Rubik neterminat, strivit de timp. 

„Până şi mirosul este la fel ca pe vremuri”, îmi spune un domn îmbrăcat în alb din cap până în picioare, în timp ce adulmecă interiorul unei Dacii 1300. „Nu ştiu dacă îţi aduci aminte, eşti prea tânăr”.

Ritualul este simplu, dar respectat întocmai de fiecare pasionat care şi-a adus Dacia la Întâlnirea Naţională Dacia Clasic. Parcat maşina, deschis portierele şi capota, afişarea unui zâmbet şi aşteptarea curioşilor. Afli orice de la proprietarii conştiincioşi, care îşi păstrează maşinile impecabile: date tehnice, peripeţii din călătoriile pe drumurile României comuniste, povestea maşinii pe care acum o curăţă regulat de broboanele de apă de ploaie îngrămădite pe caroserie. continuarea