Sport

De ce nu avem arbitri electronici în fotbal?

Nevoia unui sistem electronic de arbitraj sau de confirmare pentru arbitri este de mai mult timp discutată în fotbal. Jocul cel mai popular din lume poate fi cu greu schimbat şi forurile de conducere nu sunt încă de acord să lase deciziile importante pe mâna unor maşini. Pe de altă parte, erorile de arbitraj dezamăgesc atât jucătorii, cât şi spectatorii şi ajung să schimbe rezultatul unor meciuri foarte importante. Cei care au urmărit ultimul campionat de fotbal ştiu la ce mă refer. Hawk-Eye ar putea să fie o soluţie pentru confirmarea golurilor şi nu numai, însă momentan preşedintele FIFA, Sepp Blatter, nu vrea să le ia în considerare.

Sistemul Hawk-Eye este folosit de arbitri în tenis şi în jocul de cricket. El este format din mai multe camere care filmează jocul cu un număr foarte mare de cadre pe secundă. Un sistem de procesare urmăreşte mingea folosind triangulaţia şi prezice traiectoria sa. Aceasta din urmă este afişată aproape în timp real şi este folosită în scop consultativ de arbitri. În fotbal, sistemul Hawk-Eye ar putea fi folosit iniţial pentru confirmarea golului. FIFA speră să elimine cât mai multe erori la acest capitol prin folosirea unor arbitri în plus care să monitorizeze poarta.

Conform celor care au dezvoltat sistemul Hawk-Eye, confirmarea golului ar fi posibilă în doar o jumătate de secundă. Comparativ cu vizionarea unei reluări pe un monitor, acest timp este semnificativ mai scurt. În timp, sistemul ar putea fi extins pentru întreaga linie de tuşă a terenului. La ora actuală, Hawk-Eye este testat în Liga Campionilor, Liga Europa şi în meciurile din preliminariile Campionatului european de fotbal 2012, precum şi în ligile profesioniste din Franţa, Maroc şi Qatar. Aşa cum spuneam, adoptarea sa pentru competiţii majore este încă sub semnul întrebării, dar cred că mulţi microbişti apreciază mai mult un joc corect decât erori majore de arbitraj..

4 Comments

 • adriank

  erorile de arbitraj fac parte din joc, mi s-ar parea complet incorect ca fotbalul sa fie si mai mult modificat decat a fost in ultimul deceniu. Multi, majoriateata de la noi, critica vehement si mereu arbitrajele, insa daca stam sa ne uitam in fotbalul mare, din ligile importante din europa, erorile de arbitraj raportate cu numarul de meciuri sunt foarte mici si de cele mai multe ori daca o echipa demonstreaza ca merita sa castige, atunci va castiga indiferent de arbitraj.

  Reply
 • admin

  nici eu nu sunt de accord cu arbitri electronici…

  Reply
 • constanteanul

  mai bine se pune un numar de telefon la care sa voteze fanii daca a fost fault sau nu :))

  Reply
 • pato basil

  inca sunt interese mari in fotbal si se invart multi bani negri… cei mai multi care se spala asa pe fata dupa parerea mea

  Reply

Leave a Reply