Fără categorie

De la sablare cu aer comprimat la vibrofinisare

Finisarea pieselor si a componenetelor prin sablare este o procedura intalnita in foarte multe industrii, de la cea auto, electronice, pana la cea producatoare de mobilier si nu numai. Aceasta procedura este folosita in mai multe scenarii, insa ca idee generala acest procedeu este necesar pentru a inaltura micile defecte de turnare si formare a diverselor piese, dar si pentru a pregati suprafetele acestora pentru vopsire si finisare. Pentru a face posibil acest lucru sunt folosite in industrie doua tipuri de sablare, primul tip este cel cu aer comprimat, iar cel de-al doilea fiind cel prin vibrofinisare.

Cum functioneaza sistemul de vibrofinisare

Acest tip de prelucrare a suprafetelor este unul destinat in general pentru piese mici si foarte mici. Spre deosebire de cea cu aer comprimat, procedura de vibrofinisare necesita resurse mult mai putine, fiind totodata si mai sigura. La sablarea cu aer comprimat operatorul este obligat sa poarte echipament de protectie complet, incaltaminte, vestimentatie, dar si manusi, ochelari si masca de protectie. In cazul sablarii prin vibratii, lucrurile sunt ceva mai simple, asta si pentru ca la aceasta procedura sunt folosite alte principii.

Vibratia este cea care pune in miscare elementele abrazive, si spre deosebire de cea clasica, la vibrofinisare pisele nu sunt fixate. Acestea prin miscarea indusa de catre vibratii se lovesc de granulele din materialul de sablare devenind astfel finisate. De asemenea, deoarece granulele din materialul de sablare este supus doar vibratiilor, intreaga procedura de finisare este mult mai curata.

Avantajele fiecarui tip de sablare

Este cunoscut faptul ca desi instalatiile de sablare cu aer comprimat detin si un aspirator pentru agentul de sablare folosit, necesita curatare si intretinere periodica. La cele pe vibratie, functionarea utilajului nu genereaza mizerie. O alta diferenta considerabila dintre sistemele de sablare cu aer comprimat fata de vibrofinisare este dimensiunea utilajelor. In cazul celei cu aer comprimat spatiul necesar este unul considerabil deoarece intreaga zona de lucru trebuie inglobata intr-o cabina proprie. Singura exceptie apare in cazul aparatelor mobile de sablare cu aer comprimat ce pot fi utilizate si afara insa in acest caz se ridica problema contaminarii aerului cu pulberi fine ce au un potential risc asupra corpului uman si al animalelor.

La sistemele de vibrofinisare dimensiunea este mult redusa. Asta si pentru ca ele sunt destinate pieselor mici, nu si suprafetelor. Aceasta metoda e des utilizata pentru finisarea si pregatirea pieselor si a subansamblelor mici si medii. O alta latura pozitiva este si faptul ca acest tip de sisteme de sablare sunt mai prietenoase cu mediul, singurele reziduuri fiind reprezentate de catre particulele exfoliate si cele desprinse din elementele de vibrofinisare.

In final putem spune ca intr-adevar, fiecare tip de sablare isi are punctele sale forte si cele mai placute, insa cum fiecare tip de procedura isi are propriile destinatii exclusive este lesne de inteles motivul pentru care fiecare este prezent in domeniile industriale.

Asadar fie ca sunteti in cautarea unui utilaj de vibrofinisare, sablare cu aer comprimat, de agent abraziv si nu numai, Alice Sablare ofera solutii complete pentru dumneavoastra.

No Comments Found

Leave a Reply