Deschiderea unui restaurant

Daca doresti sa iti deschizi un restaurant va trebuie sa urmezi o serie de pasi pentru a finaliza intreaga procedura. Exista o serie de restaurante in Bucuresti si fiecare administrator al acestora iti va spune cat de complexa este intreaga procedura. Este necesar sa obtii o serie de avize si autorizatii de functionare in sa inainte va trebuia demarata procedura de infiintare a firmei la oficiul registrului comertului din localitatea in care va fi stabilit sediul social.

Pentru a demara procedura de infiintare firma – Restaurant vom avea nevoie de urmatoarele informatii:
 3 variante pentru denumirea firmei ;
 numar de asociati ;
 activitate principala si activitati secundare;
 adresa sediu social ;
 capital social (minim 200 RON pe care trebuie sa ii depui in contul de capital social al viitoarei firme, in baza rezervarii si a actului constitutiv)
 numar administratori;
 adresa punct de lucru, daca este cazul.

Poti opta pentru stabilirea sediului social la locul desfasurarii activitatii, cea de restaurant sau iti poti stabili sediul social intr-un alt spatiu (birou, apartament, casa), urmand ca activitatea sa fie desfasurata la sediul secundar al firmei (punctul de lucru).

Acte necesare infiintare firma – Restaurant:
 copie CI asociat unic/ asociati ;
 copie CI administrator/ administratori;
 copie act proprietate sediu social : contract de vanzare – cumparare, certificat de mostenitor, titlu de proprietate etc. si copii CI proprietari spatiu sediu social (vom intocmi contractul de comodat sediu social);
 copie contract de inchiriere sediu social: daca proprietarul este persoana fizica, acesta este obligat sa il inregistreze la ANAF;
 copie contract de inchiriere punct de lucru, daca este cazul : in cazul contractului de inchiriere, daca proprietarul este persoana fizica, acesta este obligat sa il inregistreze la ANAF;
 copii act proprietate punct de lucru, in cazul in care proprietarul NU este persoana fizica.

Dupa rezervarea denumirii si intocmirea actelor privind infiintarea firmei in domeniul alimentatiei publice, veti putea merge la un notar public pentru a da declaratii de asociat/ administrator, dupa caz si specimen de semnatura, doar administratorul firmei. Se va merge apoi la orice banca pentru depunerea capitalului social.
Dosarul final se va depune la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul unde va fi stabilit sediul social. Termenul de solutionare al dosarului de inmatriculare societate este a doua zi lucratoare, iar termenul de eliberare acte in original este a treia zi lucratoare.
Documentele necesare pentru intocmirea dosarului privind autorizatiile unui restaurant sunt, de regula:
 Actele societatii
 Certificatul constatator pentru punctul de lucru
 Copii ale actelor de proprietate/folosinta a punctului de lucru
 Dovada platii taxei (la anumite institutii) etc.
 Imputernicire pentru depunere si ridicare documente
 Alte acte, dupa caz .

Punct de vedere de la ISU
– Se recomanda obtinerea unui punct de vedere oficial de la ISU care, in functie de activitatea desfasurata si locatia aleasa, emite un raspuns cu privire la necesitatea obtinerii autorizatiei de la ISU.
– Valabilitate: nelimitata, de regula.

Autorizatia de la ISU
– Se emite in functie de activitatea desfasurata, amplasarea si suprafata spatiului pentru care se solicita autorizatia.

Certificat de conformitate de la DSP
– Este recomandata obtinerea acestui certificat deoarece el atesta conformitatea afacerii si este diminuat riscul de a primi amenzi sau alte sanctiuni in cazul unui control de la DSP.
– Presupune plata unei taxe de 200 lei

Autorizatie de la DSV
– Presupune plata unei taxe de 100-600 lei, in functie de activitatea pentru care se doreste obtinerea autorizarii.

Autorizatia de Mediu
– Presupune plata unei taxe de 500 lei la Autoritatea pentru Protectia Mediului
– Valabilitate: 5 ani

Autorizatia de functionare de la Primarie
– Valabilitate: 1 an
– Presupune plata unei taxe anuale in valoare de 3000-4000 lei (in functie de primarie)

Dupa emiterea documentelor firmei, CUI, certificate constatoare, poti merge la institutiile abilitate pentru a depune o noua serie de acte spre avizarea activitatii de Restaurant. : DSV, DSP, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, ISU si in final la Primariade Sector/ Judet.
Durata aprobarii tututor avizelor si autorizatiilor de functionare este de pana la 2-3 luni, in functie de cat de repede pregatesti actele solicitate.

Pentru a-ti deschide un restaurant, trebuie sa te inarmezi cu
rabdare, calm si sa iti pastrezi entuziasmul. Fie ca vorbim de restaurante in Cluj, Sibiu sau orice alta localitate, documentele sunt in general aceleasi. Iti recomandam sa apelezi la specialisti
in domeniul juridic, fiscal si marketing dar si la persoane cu experienta
in domeniul alimentatiei publice.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *