Personale

Despre executarea silita si contractul colectiv de munca

Uneori ne grabim sa ii condamnam pe cei care au acumulat un grad mare de indatorare si trec printr-o executare silita , fara sa analizam cauzele. Niciun om nu isi doreste sa isi lase familia pe drumuri sau fara un venit, dar “Unde-i lege, nu-i tocmeala” si creditorul apeleaza la legiuitor sa isi recupereze imprumuturile acordate.

Ajung sa fie executati silit oamenii care au mizat pe un salariu mare, iar mai tarziu s-au imbolnavit si si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca, iar veniturile abia asigura subzistenta.

Oamenii mai raman si someri sau sunt concediati din motive serioase si greu ii mai accepta alt angajator.

Este bine sa stiti ca in cazul unui imprumut legal (sper ca nimeni nu mai apeleaza la camatari astazi!), nimeni nu vine sa va execute silit, fara deschiderea unui dosar de executare silita si fara informarea ambelor parti.

Nu se pot demara procedurile de executare silita fara titlu executoriu. La fel de bine este de stiut ca nu pot fi executate silit: combustibilul sau lemnele necesare incalzirii, alimentele care asigura necesarul consumului pe 3 luni, bunurile casnice sau personale folosite zilnic, obiecte necesare ingrijirii persoanelor cu handicap, scrisori si tablouri personale, pensile facultative.

Si in ceea ce priveste prevederile contractelor colective de munca  trebuie sa fim informati. De pilda in acest act, care ne asigura de plata tuturor contributiilor catre stat si a impozitelor, sunt precizate:

-indatoririle si drepturile salariatilor

-salariul

-perioada concediilor

-felul angajarii, raportat la timp, pe o perioada determinata sau nedeterminata

-orarul zilnic de lucru si conditiile de munca

-eventuale bonusuri si premieri

-sanctiunile luate in cazul nerespectarii sarcinilor de munca

-alte bonusuri (tichete de vacanta, bonuri de masa).

Informatiile sunt mereu insotite de precizarea numarului legii si data publicarii ei in Monitorul Oficial, precum si de citarea articolelor despre care se fac afirmatii.

Acord nota maxima site-ului Thebreak.ro fiindca selectia informatiei este judicioasa. Aici fiecare cititor gaseste date care il intereseaza referitoare la aspect ale vietii cotidiene, relatiile dintre persoane si institutii, pensii facultative si proceduri de recuperare a creditelor prin executare silita.

Tot de aici, cititorii care nu se pricep la calcularea dobanzilor sau la mecanismul de crestere a acestora afla detalii semnificative..

No Comments Found

Leave a Reply