Personale

Despre grataristi si vamaioti

Despre grătărişti şi vamaioţi sau ce impact au activităţile recreative asupra habitatelor naturale!

Fie că preferi ieşirile la grătar sau petrecerile prelungite pe plaja din Vama Veche, 1 Mai reprezintă ocazia perfectă pentru o mică escapadă. Binteînteles, oricare ar fi activitatea aleasă, aceasta necesită pregatiri în avans.

gratare

Supermarketurile gem pline de lume care îşi încarcă coşurile cu bax-uri de cutii de bere şi tăvi din plastic cu mici, farfurii de unică folosintă, PET-uri cu diverse băuturi şi alimente ambalate în celofane care de care mai colorate. Toate acestea sunt înghesuite în pungi de plastici şi încarcate în portbagajul maşinilor împreună cu obiectele esentiale pentru asigurarea confortului ideal, precum: mese pliabile, scaune, corturi, piscine gonflabile etc.

În majoritatea cazurilor, atât grătăriştii cât şi vamaioţii au ca prioritate odată cu ajungerea la destinaţie, găsirea unui loc pentru a-şi parca maşinile, cât mai aproape de punctul de atracţie (marea sau pădurea). Astfel, ridicarea taberei se face rapid şi pe o suprafaţă cât mai întinsă în jurul autovehiculului. Următorul pas reprezintă încropirea unui foc cu lemne găsite prin jur sau tăiate din cel mai apropiat arbore sau arbust şi începerea petrecerii.

O nouă modă a fost lansată odată cu descoperirea lampioanelor zburătoare chinezesti de catre români. Acum, fie ca e o zi de naştere, aniversarea a două săptămâni de „in relationship” cu x-ulescu sau pur şi simplu alcoolul a curs din belşug, unul sau mai multe lampioane cu iz de kitsch sunt aprinse şi direcţionate spre mare, câmp sau pădure de oameni prea beţi să se ţina pe picioare, neştiind unde ar putea ajunge flacăra deschisă.

Urmele lasate de acest tip de activităţi recreative nu sunt doar vizibile, sunt aproape groteşti. Mormanele de gunoaie se revarsă din fiecare pubelă. Altele sunt pur şi simplu împrăştiate pe arii extinse…pe plajă, în apă, la marginea pădurilor, între copaci, la marginea drumurilor, pe malurile pâraielor.

Doze metalice, PET-uri, mucuri de ţigară, ambalaje şi mai nou aparutele lampioane zburătoare, arse partial, cu ultimele urme de combustibil revărsându-se pe plajă sau în mare…. care este impactul acestora asupra mediului înconjurator, al ecosistemelor naturale şi cum ne poate influenţa în mod direct, poluarea produsă de ignoranţă şi nepăsare?

O simpla cautare pe internet (chiar și daca ai cauta șuruburi sau web design) ne poate scoate in evidenta impacul negativ pe care aceste materiale il au asupra mediului. În primul rând, toate obiectele enumerate mai sus au fost fabricate utilizând resurse neregenerabile, utilizând cantitati mari de energie şi poluand mediul. Irosirea acestor materiale este doar un pas. Aceste materiale nu sunt biodegradabile. Bacteriile nu pot descompune plasticul, metalul şi sticla. Acestea rămân acolo unde au fost părăsite, timp de generaţii, astfel încât, nu doar actualii vamaioţi şi grătărişti se vor bucura de priveliştea pe care le-o oferă, ci şi copiii copiilor lor.

Obiect

Timp necesar pentru descompunere

Recipiente din plastic

600 ani

 

Mucuri de ţigări

1-5 ani

 

Doze de aluminium

80-200 ani

 

Recipiente din sticlă

un milion de ani

 

Textile din nylon

 

30-40 ani

 

 

Sursa: U.S. National Park Service; Mote Marine Lab, Sarasota, FL

Mai mult, deşeurile depozitate necorespunzător sunt o ameninţare directă pentru plantele şi animalele ale căror medii de viaţă le poluează. Deşeurile din plastic ajunse în apa mării, se descompun sub lumina soarelui şi eliberează molecule toxice. Cioburile de sticlă în lumina puternică a soarelui pot provoca incendii în zonele cu vegetaţie uscată, distrugând ecosisteme întregi şi suprafeţe de interes economic. Mormanele de gunoaie arse şi gazele de eşapament poluează aerul pe care îl respirăm, pescăruşii mor înecându-se cu resturile lampioanelor sau încurcandu-şi aripile în capcanele formate de pungile de plastic plutind în derivă. Urşii scormonesc în tomberoane. E oare asta lumea în care vrem să trăim…??

.

No Comments Found

Leave a Reply