Personale

Ice Bucket Challenge un nou fenomen creat de Internet

Puterea Internetului este vizibila doar atunci cand reuseste sa starneasca isterii in masa, sa promoveze concepte pana la stadiul in care devin parte din cultura pop si cand integreaza o anumita idee in actualitatea curenta. Orice metoda de promovare paleste in fata Internetului acolo unde puterea maselor isi spune cuvantul. De data aceasta nu vorbim de Harlem Shake sau de produse cosmetice profesionale cu efecte de necrezut. De data aceasta avem un nou fenomen numit Ice Bucket Challenge.

Cu siguranta daca ati deschis televizorul, radioul, un ziar sau ati intrat pe o retea de socializare in ultima luna ati vazut/auzit despre acest nou trend. Ciudat , comic si nesanatos acest trend include un act de caritate si o galeata de apa rece ca ghetaa turnata peste crestet. Nimic mai ciudat si mai discrepant. Totul a pornit de la un fenomen social din State unde personalitati au decis sa doneze bani in scopul cercetarilor stiintifice in domeniul afectiunilor cerebrale. In esenta fenomenul este unul benefic, persoane instarite si populare, staruri de cinema si oameni de stiinta sau din politica accepta acest “challenge” de a rezista unei galeti de gheata turnate pe cap si  doneaza o suma mai mare sau mai mica, in functie de disponibilitate, pentru o cauza nobila. A face o donatie pentru un scop bine meritate este un comportament social corect care inspira la randul sau alti oameni care  vor prelua initiativa. De exemplu primele persoane care au acceptat Ice bucket challenge au fost Bill Gates, George W Bush, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho sau cantaretul Justin Timberlake.

Fenomenul s-a raspandit cu viteza luminii si cat mai multi oameni au ajuns sa accepte aceasta provocare chiar si din randul tinerilor care vor sa faca furori pe Internet. Acest tip de donatie nu ar  mai fi devenit asa de popular peste noapte daca nu ar fi fost asociat cu un gest cam pueril dar care te face observat si apreciat de public. Pe mult dezbatuta retea de socializare Facebook, cat mai multe persoane au postat videoclipuri cu Ice bucket challenge, chiar daca multi dintre ei poate ca nu au donat nimic spre cauza si scopul nobil pe care aceasta campanie il are la baza.

Personalitati din mediul politic autohton s-au intrecut pe ele insele in a dona si a reusi sa isi faca putina publicitatea prin Ice bucket challenge. Persoane precum Elena Udrea nu au ratat un astfel de apel catre public si a acceptat provocarea care ii asigura si un plus de popularitate in randul populatiei tinere de pe Internet. Un alt politician local care a acceptat sa doneze si sa se imbaieze in apa rece ca gheata este fostul premier Emil Boc. Desi, gestul in sine este doar o forma disperata de a atrage atentia unui anumit segment de public. Politicienii pot face donatii substantiale fara a-si promova fapta pe Internet. Din punct de vedere social, acest fenomen analizat denota o anumita disperare pentru atentie, a atrage atentia oamenilor din jur asupra actului tau de a dona pentru o cauza nobila.

Ba mai mult, medicii sustin ca acest fenimen poate avea efecte neasteptate in randul persoanelor care primesc o galeata de apa rece ca gheata peste cap. Stephen Wealthall un medic din Noua Zeelanda avertizeaza asupra efectelor nedorite ale acestei provocari. Persoanele care sufera de probleme cardiace pot ajunge in stop cardiac sau cardio-respirator cand intra in contact cu apa foarte rece. O galeata de apa inghetata turnata peste cap iti simuleaza reflexul de scufundare si atunci corpul nu mai respira si esti privat brusc de oxigen. Nu trebuie sa fii sub influenta alcoolului pentru a intra in statrea respectiva. Un prim precedent a avut loc tot in Noua Zeelanda cand o persona a suferit stop cardiac atunci cand a primit galeata de apa rece peste fata. Asa ca pentru sanatatea dumneavoastra mai bine donati fara a face acest gest social iresponsabil chit ca nu veti avea acelasi grad de expunere si popularitate..

No Comments Found

Leave a Reply